Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlostavljanje životinja
  • 10.06.2019. 18:00

Raskrinkani: Okrutno mučili telad na farmi koja proizvodi mlijeko za veliku korporaciju

Američka organizacija za zaštitu životinja Animal Recovery Mission objavila je video neviđene okrutnosti nad životinjama na jednoj farmi u američkoj saveznoj državi Indiana, a koja mlijekom opskrbljuje korporaciju Coca-Cola.

Foto: YouTube/PrintScreen/ARM
  • 318
  • 30
  • 0

Okrutnost i monstruoznost - ove dvije riječi opisuju ponašanje radnika na farmi mliječnih krava, Fair Oaks Farm u američkoj saveznoj državi Indiana, a koje je na vidjelo izašlo prije nekoliko dana. 

Tajni istražitelji organizacije Misija za oporavak životinja (Animal Recovery Mission ARM) tri su mjeseca istraživali što se događa na jednoj od najvećih mljekara u SAD-u koja proizvodi mlijeko za mliječne proizvode marke Fairlife koje distribuira korporacija Coca-Cola

Telad udaraju, bacaju, pale

Naime, mušku telad sa te farme prevoze na dvije farme teladi, unatoč tvrdnjama korporacije da se muška telad ne odvaja od majki. Možda to čak ne bi ni predstavljalo velik problem da ponašanje radnika prema toj teladi nije tako okrutno. 

Radnici su snimljeni kako telad udaraju po glavi, tijelu, guraju ih, bacaju u kamion, neka su telad izbodena i pretučena čeličnim šipkama, udarana su usta i glavu tvrdim plastičnim bocama za hranjenje, spaljuju im glave, podvrgavaju ekstremnim temperaturama, neadekvatno ih hrane i uskraćuju veterinarsku pomoć. Telad zbog toga trpi ekstremne bolove i patnju, a u nekim slučajevima sve završava trajnim ozljedama pa čak i smrću. Sve se ovo događa nekoliko metara od mjesta gdje su smještene krave, njihove majke. 

Pored toga, ARM posjeduje i snimke gdje se vidi kako radnici uzimaju drogu i nezakonito uzgajaju marihuanu. Pozvali su korporaciju Coca-Cola, koja inače tvrdi da brine o dobrobiti životinja, da okonča svoje odnose se tvrtkom Fairlife te prekine njihove veze s industrijom za uzgoj teladi za meso.

U korporaciji Coca-Cola odmah reagirali 

Ubrzo su se javili iz Coca-Cole u čijem saopštenju piše kako su bili uznemireni nakon što su vidjeli video kojega je objavio ARM. 

"Duboko se brinemo o dobrobiti životinja, a ove slike su nas jako potresle. Bilo koji oblik okrutnosti nad životinjama jednostavno je neprihvatljiv i protivan je vrijednostima naše tvrtke. Očekujemo od svih naših dobavljača da rade s najvišim stupnjem integriteta i poštuju sve zakone, uključujući i zakone o dobrobiti životinja", ističu u ovoj svjetski poznatoj korporaciji koja u svom asortimanu nudi i mliječne proizvode te tvrde kako će poduzeti sve korake kako bi osigurali da se međunarodno priznati standardi dobrobiti životinja primjenjuju kroz njihova vodeća načela održive poljoprivrede i načela s dobavljačima. "Znamo da ljudi imaju velika očekivanja od ponašanja i proizvoda tvrtke Coca-Cola, a mi možemo igrati važnu ulogu u poboljšanju dobrobiti životinja u mliječnoj industriji". 

U Coca-Coli su odmah prestali dobavljati mlijeko sa Fair Oaks farme, zatražili od svih svojih farmi za opskrbu da uvedu politiku nulte tolerancije za zlostavljanje životinja, a one koji ju budu kršili, bit će prijavljeni policiji. U svim svojim farmama će instalirati kamere za videonadzor, a ovo su samo neke od mjera koje su poduzeli. 

Također, reagirali su i u Fair Oaks farmi, a javnosti se u videu osobnom porukom obratio osnivač dr. Mike McCloskey. "Na Fair Oaks farmi naša je obaveza da budemo iskreni i transparentni s vama, javnošću. Mnogi su nam se obratili kako bi izrazili svoje razočarenje, bijes i rekli nam kako vam je slomljeno srce zbog objavljenog videa. Želimo da znate da dijelimo iste osjećaje i preuzimamo punu odgovornost. Trenutno provodimo akcije kako bismo osigurali da se ovakvo što više nikada ne ponovi. Imajte na umu da vas čujemo i cijenimo saradnju s vama", u emotivnoj izjavio rekao je McCloskey. 

Video je teško gledati

Kako smo već pisali, mliječna industrija na zapadu, a posebno u SAD-u vrlo je surova prema kravama i njihovom podmlatku. Krave koje se uzgajaju radi mlijeka najčešće nikada u svom životu ne vide ni trave ni sunca, eksploatirane su do krajnjih granica. Njihov životni vijek je puno kraći od krava koje svoje živote provode u humanijim uvjetima. 

Kad krava postane crpilište mlijeka i traka za proizvodnju telića - nastupa veganstvo

Video koji je raskrinkao Fair Oaks Farm vrlo je uznemirujuć i teško ga je gledati, posebno ljudima koji čitav svoj život provode uz životinje i smatraju ih svojim blagom. 


Tagovi

Okrutnost nad životinjama Raskrinkati Muče životinje Muče telad Muška telad Coca-Cola Farma Mliječne krave Zlostavljanje životinja Mike McCloskey Fair Oaks Farm


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]