Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Q groznica
  • 02.07.2019. 16:00
  • Rašćani

Q groznica: U Rašćanima zaraženo 275 ovaca!

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi!

Foto: Pixabay/Uschi_Du
  • 180
  • 36
  • 0

Prema informacijama Veterinarske stanice Tomislavgrad, do sada je kod 275 ovaca iz tri različita stada dijagnosticirana Q groznica u mjestu Rašćani. Pretpostavlja se da ta brojka vjerojatno nije konačna jer se čekaju rezultati analize ovaca iz četvrtog stada.

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi. Simptomi atipične upale pluća koji se javljaju kod zaraženih Q groznicom, mogu se lako pogrešno prepoznati kao simptomi gripe, što može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja srca, no vlasnici ovaca kažu kako već mjesecima od mjerodavnih čekaju odgovor što učiniti sa zaraženim životinjama.

Što hitnija eutanazija?

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vlasnicima je preporučilo što hitniju eutanaziju zaraženih životinja te ih uputilo na županijske institucije, prenosi klix.ba, dok su iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije rekli da je ovaj problem u "fazi rješavanja".

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad ističu kako je najveći problem što je pravilnik o postupanju u slučaju Q groznice stavljen izvan snage 2014. godine, pa je nejasno po kojem zakonu treba postupiti, odnosno tko će snositi troškove i osigurati odštetu vlasnicima zaraženih životinja.

Prisjetimo se, prošle je godine izbila epidemija bruceloze u Općini Kiseljak kada je oboljelo petero ljudi, 117 ovaca, pet koza i jedan pas, a veliki broj vlasnika ovaca, koza i drugih životinja nisu pristupili uzorkovanju. Zato su donijeli odluku da svi vlasnici životinja izvrše analizu jer je situacija puno teža. Bolest se prenijela i na ljude. Bilo je puno oboljelih i na nivou kantona, prema nezvaničnim podacima njih 40, dok je na područje opštine Bratunac otkrivena bruceloza i Q groznica, kada je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uputilo nadležne službe na teren, koje su efikasno provele propisane veterinarske mjere. Ovce su osim u opštinu Bratunac stigle putem donacije iz Viteza, koja je stigla na adrese 20 gazdinstava u opštinama Milići, Bratunac, Srebrenica, Ugljevik, Rogatica i Zvornik, a nakon što je utvrđeno da je jedan broj ovaca zaražen brucelozom i Q groznicom, te ovce su eutanizirane.


Tagovi

Q groznica Zaraza Ovce Tomislavgrad Eutanazija Odšteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.