Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na stoku
  • 13.02.2018. 07:00

Puštaju pse da naganjaju i ozljeđuju stoku, farmeri broje velike štete

U Velikoj Britaniji čak 7% vlasnika pasa priznaje da puštaju pse da naganjaju koze i ovce. Posljedica su štete od 1,6 milijuna funti. Prijeti im rigorozno kažnjavanje.

  • 590
  • 50
  • 0

Napadi pasa lutalica u BiH uobičajena su pojava. Do neodgovornih se vlasnika teško dolazi i teško da ih se može kazniti. Podsjetimo, na samom početku godine su nastradale ovce i jagnjad kod Bihaća, a onda, samo par dana poslije u Lijevče polju i Potkozarju. U Bihaću kreću u borbu s neodgovrnim vlasnicima pasa kako bi smanjili broj pasa lutalica. 

Bihać kreće u borbu s neodgovornim vlasnicima pasa

Vjerovali ili ne, slične probleme imaju i u Velikoj Britaniji. Tamo raste zabrinutost ovčara jer je čak 7% vlasnika pasa priznalo da dopuštaju svojim kućnim ljubimcima da progone stoku. Ovakvo neodgovorno ponašanje vlasnika pasa prošle je godine u Velikoj Britaniji uzrokovalo troškove od 1,6 milijuna funti što je rekordan nivo. 

Pored 7% vlasnika pasa koji u ruralnim područjima puštaju svoje ljubimce da naganjaju stoku i tako ih plaše i povrjeđuju, njih 60% kaže da puštaju svoje pse da lutaju bez povodcae, piše Farmers Guardian koji je pokrenuo kampanju na društvenim mrežama kako bi se spriječilo takvo ponašanje. 

Stručnjak za ruralna područja Tim Price kaže kako su napadi pasa najgora noćna mora stočara. 

Nenaplativa šteta 

"Osiguranje može pokriti troškove za ubijenu ili za liječenje ozlijeđene životinje, ali ne i kada napadnuta ovca ili koza zbog napada izgubi janje ili jare", naglašava Price. 

U napade na stoku često su bili uključeni haskiji, ali i drugi psi koji bi pobjegli vlasnicima pa završili na pašnjacima plašeći stoku. Stoga se u Velikoj Britaniji govori o povećanju kazne za neodgovorne vlasnike pasa i to do 1.000 funti (2.200 KM) s mogućnošću povećanja za trajne ili ponovljene prekršitelje. 

Budući da počinje sezona janjenja, stočari se pozivaju da redovito provjeravaju svoja stada i prijavljuju neodgovorne vlasnike koje puštaju svoje pse bez nadzora. Također, mogu se uključiti i na kampanju na društvenim mrežama koristeći hashtagove #sheepworrying, #FGTakeTheLead i #ruralcrime.

Foto: Bigstockphoto/Brian Clifford


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ruralni kriminal Napad na stoku Sheepworrying FGTake TheLead Ruralcrime Ovčarstvo Kozarstvo Tim Price Psi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]