Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 03.03.2017. 16:00

Ptičja gripa u Zoo vrtu, oboljeli labudovi

U sarajevskom ZOO vrtu "Pionirska dolina" potvrđeno je prisustvo virusa visoko patogene influence ptica podtip H5N8. Zaražena su dva labuda.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 349
  • 35
  • 0

Na području Kantona Sarajevo, u ZOO vrtu "Pionirska dolina" dana 01.03.2017. godine potvrđeno je prisustvo virusa visoko patogene influence ptica podtip H5N8 koji je veoma zarazan među pticama i peradi. Iako je patogen za ove vrste životinja ne predstavlja opasnost za ljude koji se virusom ne mogu inficirati. Bolest je potvrđena u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kod dva labuda. Pretpostavlja se da je bolest unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama jer je bolest registrovana u mnogim evropskim zemljama.

Prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i kontrolu avijarne influence ("Službeni glasnik BiH", broj 35/10) veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo poduzela je sve mjere potrebne za suzbijanje i kontrolu ove bolesti.

Glavna opasnost divlje patke

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razvijaju se blagi simptomi bolesti. Dvije ptice koje žive uz vodu, naročito dvije patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuje kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Dok traju mjere za suzbijanje i kontrolu ove bolesti potrebno je svu perad i druge ptice držati u zatvorenim nastambama i onemogućiti kontakt sa drugom peradi. Moraju se poduzeti sve aktivnosti da se kontakt sa divljim pticama svede na najmanju moguću mjeru.

U slučaju da se primijete uginuća većeg broja domaće peradi ili divljih ptica potrebno je kontaktirati najbližu veterinarsku stanicu ili Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, obavještavaju iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Ptičja gripa Labudovi Zoo vrt Sarajevo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.