AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Ptičja gripa pokosila ukrasnu perad u Prijedoru

Ptičja gripa pokosila ukrasnu perad u Prijedoru

Ptičja gripa

Ptičja gripa pokosila ukrasnu perad u Prijedoru

Datum: 13.02.2017. 12:00

Kategorija:

Stočarstvo

Od ptičje gripe koja se pojavila u naselju Tukovi u Prijedoru, uginulo je 99 kokoški, a eutanazirano je 49.

Od ptičje gripe koja je potvrđena kod domaćih ornamentalnih kokoški koje se drže kao ukras u jednom domaćinstvu u naselju Tukovi u Prijedoru, uginulo je 99 ptica, a eutanazirano je 49 glava peradi, doznaje N1 BiH. Riječ je o visokopatogenoj influenci ptica, podtip 5 (ptičja gripa H5), potvrđeno je i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zbog ptičje gripe područje naselja Tukova i naselja koja gravitiraju toj mjesnoj zajednici: Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Bišćani, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselja Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su kao područje zaraženo ptičjim gripom.

Donesen je i plan mjera zaštite na području grada te je svim vlasnicima peradi naređeno da poduzmu sve mjere koje su naložile nadležne veterinarske inspekcije - zabrana kretanja životinja, a također su u obavezi veterinarskoj stanici blagovremeno prijaviti sva uginuća ptica i peradi.

Foto: Pixabay/stux

Broj pregleda članka: 452; Uspješnost članka: 24.6

Tagovi: Ptičja gripa, Zaraza, Prijedor

Ključne riječi članka: pticja, gripa, pokosila, ukrasnu, perad, u, prijedoru, peradi, ptica, naselja, saničani, područje, gripe, gripa, prijedoru, ptičje, ptičja, ptičje gripe, ptičja gripa


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!