Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Rimu
  • 10.03.2017. 08:00

Prosvjednici u središte Rima doveli ovce!

Talijanske je farmere iz područja pogođenih potresom na prosvjed natjerala činjenica da još čekaju obećana sredstva za obnovu štala.

  • 389
  • 19
  • 0

Uz natpise "Birokracija je smrtonosnija od potresa", talijanski su uzgajivači iz područja pogođenih potresima doveli ovce u središte Rima u znak prosvjeda zbog ozbiljnih kašnjenja u obnovi.

Kako navodi reuters, prema podacima Saveza uzgajivača Coldiretti, više od 10.000 životinja na imanjima stradalo je ili ozlijeđeno u potresu i ledenom vremenu.

Prosvjednici su ispred Parlamenta doveli i iza improvizirane ograde stavili tri ovce spašene iz područja koje je pogodio potres. Inače, u središnjim regijama Lazio, Marche, Abruzzo i Umbria, gdje su podrhtavanja tla trajala od augusta, smještene su hiljade imanja, a premijer Paolo Gentiloni odobrio je nacrt zakona putem kojim bi se pomogla nadoknaditi šteta farmerima, a koji uključuje i 35 miliona eura.

Zakon bi također trebao olakašati regionalnim vlastima kupovinu privremenih štala. Farmeri kažu da oko 85% njihove stoke treba skrovište.

"Uzgajivači i dalje ne znaju kamo smjestiti svoje preživjele krave, svinje i ovce koje su ili vani na hladnoći, gdje im prijeti smrt i zraza, ili u ruševnim zgrada", kažu iz Saveza.

Stres zbog hladnoće smanjio je proizvodnju mlijeka za 30%, a ugroženi su i usjevi poput leće s obzirom da se ne mogu sijati na popucaloj zemlji. Ministarstvo poljoprivrede uzvratilo je da je u tijeku isplata hitnih sredstava za poljoprivrednike.

Izvor i foto: reuters.com


Tagovi

Italija Ovce Potres Prosvjed


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.