Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 18.11.2022. 18:00

Proizvodnja sirovog mlijeka u 2021. bila je stabilna

Mljekarski sektor Evropske unije je ostao stabilan. Najviše je proizvedeno kravljeg mlijeka

Foto: Depositphoto/ALesik
  • 143
  • 27
  • 0

Proizvodnja sirovog mlijeka u Evropskoj uniji je tokom 2021. godine ostala stabilna, objavio je Eurostat. Farme su proizvele 161,0 miliona tona, što predstavlja povećanje od 0,7 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnoj količini, na kravlje otpada 155,2 miliona tona, ovčje 3, kozje 2,5 i bivolje 0,3 miliona tona.

Najveći dio isporučen mljekarama

Ovu stabilnost u proizvodnji od 0,4 posto u odnosu na 2020. podržala je proizvodnja na farmama u Italiji gdje je ostvaren rast od četiri posto i Irskoj sa šest posto. To je kompenzovalo pad u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji od po dva posto.

Količina od 150,7 miliona tona isporučena je u mljekare, od toga 146,5 miliona tona kravljeg mlijeka. Ostatak se koristi direktno na farmama za proizvodnju niza svježih i prerađenih mliječnih proizvoda.

Mliječni proizvodi

Kada su u pitanju mliječni proizvodi, mljekare su od 44,4 miliona tona punomasnog mlijeka proizvele 2,3 miliona tona maslaca i srodnih proizvoda.

Od 61,4 mil. t punomasnog mlijeka i 16,4 miliona tona obranog proizvedeno je 10,4 miliona tona sira, dok je 23,2 mil. t konzumnog mlijeka proizvedeno od 13,0 mil. t punomasnog i 10,0 mil. t obranog.

U ukupnoj EU proizvodnji konzumnog, Njemačka je proizvela 19 posto, putera 20 posto, zakiseljenih mliječnih proizvoda kao što su jogurti 29 posto i sira 23 posto, više nego bilo koja druga država članica.

Zajedno sa Španijom, Francuskom, Italijom i Poljskom čini oko dvije trećine konzumnog mlijeka u EU 2021. godine.


Tagovi

Eurostat Proizvodnja mlijeka Sirovo mlijeko Mliječni proizvodi Njemačka Konzumno mlijeko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić