Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 04.02.2020. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Proizvodnja mlijeka u USK manja za oko 1,5 milion litara, smanjuje se i broj grla!

Alarmantna je činjenica da dolazi do značajnog smanjenja muznih grla. Proizvođači su suočeni sa teškim uslovima, farme se sve više prazne i dolazi do napuštanja poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić
  • 448
  • 89
  • 0

Podaci Ministarstva poljoprivrede USK pokazuju da se na području Unsko - sanskog kantona u protekloj, 2019. godini, proizvodnja sirovog mlijeka značajno smanjila. Konkretno, u odnosu na 2018., proizvedeno je oko 1,5 miliona litara manje. 

"Proizvodnja mlijeka je smanjena u protekloj godini i imamo općine gdje je ova vrsta poljoprivredne proizvodnje značajno umanjena. Na godišnjem nivou, na području našeg kantona, u protekloj godini proizvelo se 33 miliona litara i po tome smo i dalje lideri u Federaciji BiH", kazao je Sulejman Kulenović, resorni ministar poljoprivrede.

Manje je i mliječnih krava

Ono što brine je to da je tokom prošle godine došlo i do smanjenja broja muznih grla i sada ih je za oko 200 manje nego u 2018. godini. Prema statističkim parametrima, mljekarstvo u USK u periodu od pet godina, palo je za oko 10 posto dok je broj mliječnih grla smanjen sa 15.000 na 12.000.

Poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja, okupljeni u udruženja smatraju kako su glavni razlozi za ovakvo stanje nedostatak radne snage, nedovoljna potpora stočarstvu, ali i zakonodavna neuređenost. 

Udruženja zahtjevaju više reda i potpore

Predstavnici pojedinih udruženja nedavno su zatražili da se uvede više konkretnih aktivnosti i ciljeva u sektor agrara, po uzoru na evropske zemlje te veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz Cazina, istakao je kako je zbog teških uslova poslovanja više od hiljadu malih poljoprivrednika u tom gradu ugasilo proizvodnju, kako prenose nezavisne.com.

"Problemi su različiti, a jedan od najvećih je što ne postoji zaštitna cijena mlijeka i tražimo da se ona uvede. Sadašnje stanje osigurava samovolju otkupljivača, koji su u situaciji da nas ucjenjuju, bilo da se radi o otkupu ovog poljoprivrednog proizvoda ili tovljene stoke", kazao je Lipović.

Prazne farme i napuštanje poljoprivrede

Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Krajina" iz Bihaća, kaže kako je trenutno najveći problem u agrarnom sektoru - nedostatak radne snage, odnosno, kako pronaći istu.

"Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina - farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno i neodrživo", kaže Alibabić.

Podsjećamo da smo tokom prošle godine pisali o količinama prikupljenog kravljeg mlijeka u našoj zemlji. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ove količine bile su veće u 2018. za 1,8% u odnosu na 2017. godinu. 

Raste količina prikupljenog mlijeka i fermentisanih mliječnih proizvoda sa aditivima


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekarstvo Broj mliječnih grla Ministarstvo poljoprivrede Sulejman Kulenović Potpore u stočarstvu Ahmet Alibabić Ahmet Lipović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.