Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 15.01.2018. 17:00

Proizvodnja mesa lani iznosila preko 530 miliona maraka

Uzgajivači svinja, goveda, živine, ovaca i koza u RS proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje premašila je 530 miliona maraka.

Foto: ungvar/bigstockphoto.com
  • 367
  • 21
  • 0

Uzgajivači svinja, goveda, živine, ovaca i koza u RS proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje premašila je 530 miliona maraka, piše Glas Srpske.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvodnju goveđeg mesa iz godine u godinu karakteriše rast broja uzgajivača sa 1.000 i više grla u tovu koji su mahom orijentisani ka stranim tržištima.

"Vrijednost proizvedenog goveđeg mesa lani je iznosila 158,67 miliona KM, a u ekspanziji je uzgoj goveda u sistemu krava-tele, što je ekonomična alternativa gazdinstvima koja nemaju tehnološke kapacitete za proizvodnju mlijeka u skladu sa standardima Evropske unije", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Porasla proizvodnja pilećeg i ovčijeg mesa

Ističu da brojlersku proizvodnju karakteriše povećanje proizvodnje živinskog mesa zbog pristupačnih cijena.

"Domaći živinari lani su proizveli meso u vrijednosti od 106,81 milion KM, a u narednom periodu dodatni impuls povećanju obima proizvodnje može biti u odobrenom izvozu piletine na tržište EU", kažu su ministarstvu.

Prema njihovim analizama, u porastu je i proizvodnja ovčijeg mesa zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima tokom zimskog perioda te dobrom odnosu ponude i potražnje na tržištu uz malu konkurenciju iz uvoza.

"Naše stručne službe nastoje kroz Program uzgoja ovaca i druge mjere da dodatno intenziviraju ovu granu stočarstva, naročito u pravcu uvođenja produktivnijih rasa, unapređenju zdravstvene zaštite, standardizacije i finalizacije proizvoda", rekli su u ministarstvu i naglasili da je lani proizvodnja ovčijeg mesa bila vrijedna 57,51 milion KM.

Stabilna otkupna cijena svinjetine

Dodali su da proizvodnja svinjskog mesa u kontinuitetu ne zadovoljava potrebe mesno-prerađivačke industrije u BiH ni kvalitetom ni kvantitetom, iako je vrijednost proizvedene svinjetine 2017. godine premašila 205,24 miliona KM. Proizvodnja ove vrste mesa u porastu je u odnosu na 2015. i 2016. zbog stabilnosti otkupne cijene.

Firma "ZP komerc" iz Bijeljine godišnje uzgoji 5.000 junadi i 30.000 svinja, a utovljena goveda uglavnom izvoze u Liban i Tursku, dok svinjsko meso ostaje na tržištu RS i BiH.

"Stalno povećavamo proizvodnju. Tržište je široko i da udvostručimo proizvodnju, imamo kome prodati robu", rekao je vlasnik ove firme Ljubiša Rosić.

Teško konkurirati sa EU proizvođačima

Na farmama firme "Gold-MG" iz Donjih Žabara godišnje se utovi 3.000 junadi i 10.000 svinja.

"Iako povećavamo proizvodne kapacitete, profit je sve manji zbog otvorenih granica. Naša poljoprivreda polako posustaje u borbi sa proizvođačima iz zemalja EU jer oni imaju po nekoliko puta veće podsticaje", rekao je vlasnik firme "Gold-MG" Goran Mitrović.

Denis Galić iz sela Pervan kod Banjaluke proizvodnjom mesa se bavi u sistemu krava-tele.

"Trenutno imam 60 steonih krava koje sam uvezao iz Poljske. Sva telad idu u tov, a krave nastavljaju reprodukciju. Planiram da kupim još 150 goveda", rekao je Galić.

Izvor: Glas Srpske, Foto: ungvar/bigstockphoto.com


Tagovi

Meso Piletina Svinjetina Govedina Proizvodnja Uvoz Izvoz 2017


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...