Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miljekoprodukt
  • 07.04.2015. 11:00

Privremena obustava otkupa mlijeka

Je li neispravnost mlijeka samo izgovor Mlijekoprodukta kako bi se pogodovalo liberalizaciji tržišta mlijeka u EU?

Foto: freedigitalphotos.com
  • 166
  • 9
  • 0

Do petka, 10.04.2015. godine, mljekara Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, zbog higijenske je neispravnosti obustavila otkup mlijeka od zadruge MK Kompani iz Modriče. Mljekara Mlijekoproudukt je s početkom ove godine započela s provedbom pojačane kontrole kvalitete mlijeka, a za ovu obustavu od 330 litara mlijeka dnevno, ističu da je privremena i u petak će se ponovo provesti uzorkovnje, a analiza Veterinarskog instituta Dr. Vaso Butozan, bit će temelj za donošenje odluke o higijenskoj ispravnosti mlijeka te njegovom daljnjem otkupu.

Zadrga MK Kompani, čiji je vlasnik Jovo Mišić, načelnik modričkog Odjeljenja za poljoprivredu, na vrijeme je o svemu obaviještena, a iz Mlijekoprodukta opovrgavaju Mišićevu izjavu da su obustavili otkup mlijeka na području Modriče, jer dnevno iz te općine otkupljuju 4.500 litara mlijeka.

Prema Mišićevim izjavama, spomenuta mljekara prestala je s otkupom i time dodatno otežalala situaciju mljekara koji strahuju od zatvaranja farmi, nakon što liberalizacija tržišta mlijeka omogući EU nekontroliran uvoz mlijeka u BiH. Mišić je proteklog tjedna istaknuo i kako modrički mljekari vjeruju da je neispravnost mlijeka samo izgovor kako bi se pogodovalo liberalizaciji tržišta mlijeka u EU, što BiH dovodi u nepovoljan položaj jer se, sa velikim količinama uvezenog mlijeka po znatno nižim cijenama, farmeri u BiH nisu u stanju boriti.

Prošle je godine, prema podacima Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Modriči, 200 mljekara, sa ukupno 500 muznih krava, proizvelo 2.400.000 litara mlijeka. Inače, Mlijekoprodukt na ovom području otkupljuje najveće količine mlijeka pa ne čudi zabrinutost mljekara oko novonastale situacije.

Foto: freedigitalphotos.com; Lihodeev


Tagovi

Otkup mlijeka Mlijekoprodukt MK Kompani Veterinarski institut Jovo Mišić Zatvaranje farmi Neispravnost mlijeka Modriča Liberalizacija tržišta mlijeka Farmeri Muzne krave Uvoz mlijeka