Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvodnje
  • 18.08.2020. 09:30

Prerađivači i klaoničari otkupljivaće domaće - neće uvoziti meso 30 dana

U ovoj sedmici nastaviti će se i robna razmjena sa Turskom, što će takođe uticati na smanjenje proizvodnih viškova tovne junadi u našoj zemlji.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 482
  • 51
  • 0

Kako domaći poljoprivredni proizvođači imaju problema sa prodajom utovljenih junadi i svinja, krajem prošlog mjeseca obratili su se Vijeću ministara BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, povodom tog pitanja zatražio je od predstavnika velikih domaćih firmi, a koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa, da isti obustave na mjesec dana. Ova mjera pomogla bi da se smanje viškovi na našem tržištu i tako pomognu domaći farmeri. 

Prema statističkim podacima, u našoj zemlji ima 10 hiljada junadi i 25 hiljada svinja za koje ne može da se nađe kupac na bosanskom tržištu. Za juneće meso potražnje nema ni na stranom zato što još nije krenuo izvoz u Tursku. Prema riječima nadležnog ministra, ova situacija mogla bi biti riješena u roku od nedjelju dana, navodi BHRT.

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Na godišnjem nivou u BIH se uveze svježeg i smrznutog mesa u vrijednosti od par stotina miliona KM, a prema procjeni domaćih stočara, radi se o mesu lošijeg kvaliteta, koje stoji u hladnjačama i po deset godina. 

Mogućnost otvaranja novih tržišta?

"Neophodno je da se nastavi sa podržavanjem proizvođača koji se bave primarnom proizvodnjom kao i preradom, naročito u vrijeme kada je pandemija korona virusa ostavila značajne posljedice", naveo je Košarac. Dodaje kako je zaštita domaće proizvodnje prioritetan posao. 

Kako kaže, zamolio je prerađivače i klaoničare, koji uvoze i otkupljuju svježe i rashlađeno meso, da sa tim prestanu na 30 dana i da se fokusiraju na otkup naše poljoprivredne proizvodnje. Smatra da će se na taj način smanjiti viškovi proizvodnje u BiH i omogućiti dalji razvoj bosanskih prerađivačkih kapaciteta, ali i intenzivnija saradnja među proizvođačima i prerađivačima jer prema procjeni ministra, to je jedini oblik zaštite proizvodnje. 

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

Ističe da očekuje da se u ovoj sedmici nastavi i robna razmjena sa Turskom, što će takođe uticati na smanjenje proizvodnih viškova tovne junadi u našoj zemlji, a što bi trebalo da ostane dugoročna mjera i da utiče na otvaranje novih tržišta poput EU. 

Izvjesne i dodatne mjere na uvoz mesa

Ukoliko bude bilo potrebe, dodaje Košarac, postoji mogućnost i uvođenja izvjesnih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa.

"Razmišljamo o uvođenju dodatnih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa. Na taj način ostavili bismo otvorenu mogućnost da se razvija primarna proizvodnja i domaći prerađivački kapaciteti, na osnovu ugovora koji je potpisan sa našim primarnim proizvođačima, u FBiH i u RS", objašnjava resorni ministar. 

Ističe kako će u toku ove nedjelje održati sastanak sa ključnim i velikim trgovačkim centrima u RS i Federaciji BiH. 


Tagovi

Uvoz svježeg mesa Uvoz junadi Uvoz svinja Staša Košarac Prearđivački kapaciteti Klaoničari Primarna proizvodnja Zaštita domaće proizvodnje Nova tržištS


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.