Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 26.01.2018. 18:00

Prati se stanje širenja afričke kuge svinja u Evropi

Ministarstvo je zatražilo od gore navedenih, da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u BiH.

Foto: Elena Larina/bigstockphoto.com
  • 198
  • 19
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, redovno prati širenje afričke kuge svinja u Evropi i u skladu s tim donose se zabrane uvoza živih svinja i određenih proizvoda porijeklom od svinja iz država i regija u kojima je bolest potvrđena u cilju sprečavanja unosa bolesti ovim putem.

Ministarstvo je danas obavijestilo sve veterinarske organizacije i laboratorije, vetrinarske inspekcije i Lovački savez Republike Srpske da je tokom 2017. godine te u 2018. godini nastavljeno širenje afričke kuge svinja prema zapadu Evrope. U ovom trenutku nama najbliža žarišta ove bolesti su u Češkoj Republici, Rumuniji i Ukrajini, međutim tendencija nastavka širenja ove bolesti prema BiH i našim susjednim zemljama je evidentna.

Vrlo bitno rano otkrivanje zaraze

S obzirom na to da je afrička kuga svinja visoko kontagiozna virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom koji može dostići i 100%, izuzetno je bitno rano otkrivanje i sprečavanje širenja bolesti.

Ministarstvo je zatražilo od gore navedenih, da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u BiH i preduzmu sve preventivne mjere i mjere biosigurnosti u cilju ranog otkrivanja ove bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH će nastaviti sa praćenjem širenja afričke kuge svinja u Evropi i u slučaju pojave bolesti u susjednim zemljama (Srbija i Hrvatska) će blagovremeno obavijestiti nadležne veterinarske organizacije, inspekcije i laboratorije o preduzimanju daljih mjera.

Foto: Elena Larina/bigstockphoto.com


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaraza BiH Uvoz Bolest


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.