Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasica Ljilja
  • 10.01.2017. 16:00

Prasica koja neće završiti kao kobasica

Ljilja je vjerojatno među rijetkim slavonskim svinjama koja nije namijenjena za kobasice i čvarke.

Foto: Super Ljilja Fb
  • 1.014
  • 48
  • 0

Bilo je to u januaru 2016. Za "praščića" koji je tada pronađen u kanalu u Osijeku, u susjednoj Hrvatskoj, ispostavilo se da je prasica koja se danas odaziva na ime Ljilja.

Nakon operacije od koje se ubrzo oporavila, zbrinuta je u osječkom Azilu za napuštene pse. Još bolesnu Ljilju privremeno je udomila aktivistica Azila koja ju je držala u stanu, a nakon što je još dva puta operirana zbog problema s bruhom, u aprilu su joj odlučili pronaći novog i trajnog udomitelja.

Živi sa 30 mačaka, tri psa, kokošima i patkom

"Živimo u kući s velikim dvorištem u kojem se može slobodno kretati. Inače smo vegetarijanci pa je svinja kod nas sigurna", kaže Ivana Grmoja.

U njihovom dvorištu, osim Ljilje, živi još 30 mačaka, tri psa, kokoši i patka. Ljilja je vjerojatno među rijetkim svinjama u Slavoniji koja nije namijenjena za kobasice i čvarke. Ova zanimljiva ženka ima i fan page na Facebooku.

Jede sve osim paradajza

U selu nemaju puno svinja pa je Ljilja atrakcija, posebno zato što ju tretiraju kao ljubimicu. Živi u dvorištu i boksu unutar kojeg ima privatnu blatnu kaljužu.

Ljilja voli runiti kukuruz

Kada je došla, Ljilja je imala tek 10-ak kilograma, a danas teži oko 150. Iako je po apetitu prava svinja, obitelj pazi da je ne udebljaju previše. Ujutro i navečer jede mekinje, a preko dana kuhano voće i povrće. Jede gotovo sve, jedino ne voli paradajz.

U šoku od kolinja

Ivana kaže i da prepoznaje svoje ime kada ju dozivate i jako je osjećajna. Kada su krajem godine susjedi imali kolinje pa u dvorištu zaklali svinju koja je užasno skvičala, Ljilja je cijeli dan bila u šoku, kažu njezini čuvari. Od straha nije htjela izaći iz boksa niti bilo što jesti.

"Nemamo namjeru Ljilju nikome dati. Bit će sa nama dokle god je živa, a to može biti i 20 i 30 godina jer toliko svinje prirodno žive", zaključuje Ivana.

Foto: Super Ljilja Fb


Tagovi

Prasica Ljilja Ivana Grmoja Osijek Azil


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."