Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola mljekara
  • 26.03.2016. 08:00

Pozitivni rezultati revizije mljekara u BiH

Nakon revizije mljekara i analize podataka na konferenciji za medije prezentovani su rezultati kontrole. Utvrđen je značajan napredak u mljekarskom sektoru tokom protekle dvije godine i samo je potvrđena prethodno dobijena dozvola za izvoz mlijeka u EU. Posebno je istaknut kvalitet sirovog mlijeka i rad veterinarskih inspektora.

  • 489
  • 289
  • 0

Čelnici EU iz Direkcije za zdravlje i hranu prethodnih 11 dana boravili su BiH u radnoj misiji, gdje su vršili reviziju i kontrolu mljekara koje su prethodno dobile dozvolu za izvoz mlijeka u EU te pojedinih farmi.

Kontrolom utvrđen značajan napredak

Cilj misije je bio da se utvrdi poštuje li i ispunjava li BiH već ugovorene propise za izvoz mlijeka. Nakon revizije mljekara i analize podataka, na konferenciji za medije prezentovani su rezultati kontrole. Utvrđen je značajan napredak u mljekarskom sektoru tokom protekle dvije godine i samo je potvrđena prethodno dobivena dozvola za izvoz mlijeka u EU. Posebno je istaknut kvalitet sirovog mlijeka i rad veterinarskih inspektora, tako da više nema nikakvih prepreka i nedoumica da se mlijeko iz BiH u budućnosti nađe na policama supermarketa u EU.

Dozvola izvoza za još 4 mljekare

Pored izuzetno povoljnog izvještaja, razlog za zadovoljstvo predstavlja i odluka kojom se omogućava izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda za četiri nove mljekare. Podsjetimo, prvobitnom odlukom početkom septembra mjeseca prošle godine dozvolu za izvoz su imale mljekare: mljekara Milkos d.d.Sarajevo, mljekara Livno d.o.o Livno, Meggle mljekara d.o.o Bihać i Mlijekoprodukt d.o.o Kozarska Dubica. Ovim mljekarama nakon završene revizije pridružuju se i mljekare Eko-sir Puđa iz Livna, Euro Food Sarajevo, Poljoprad Travnik i Mliječna industrija 99 Gradačac. Ured za veterinarstvo BiH je legitimna instucija koja ima pravo i zadužena je za izdavanje dozvola za izvoz mlijeka u EU. U narednom periodu se očekuje da još neke od mljekara nakon ispunjenih uslova dobiju dozvolu za izvoz.

Jača kontrola kretanja životinja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na konferenciji je naglasio da je rezultat ovog napretka zajednički rad nadležnih institucija u prethodnom periodu, i to na svim nivoima vlasti. Ured za veterinarstvo BiH će i dalje dobivati i slijediti upute i preporuke nadležnih institucija EU u sprovođenju higijenskih kontrola i inspekcijskog rada. Ono što će svakako biti prvi naredni korak je uspostavljanje i unapređenje bolje kontrole životinja na tlu BiH, što je trenutno i najlošije ocjenjena tačka u bh. stočarstvu. Također, naglašene su i preporuke za unapređenje tzv. komandnog lanca i usklađivanje zakonskih regulativa.

Šansa za proizvođače

Pominjući mljekarski sektor u BiH, izuzev dobijenih dozvola za izvoz mlijeka i pozitivno ocjenjenih kontrola mljekara, i nema mnogo razloga za sreću, barem kada su u pitanju sami proizvođači. Trenutačno stanje kod većine proizvođača mlijeka je katastrofalno, mnogi se odlučuju svoje krave slati u klaonice, a dugogodišnja kašnjenja u isplati poticaja ne pružaju šansu za razvoj ovog poljoprivrednog sektora. Svakako u moru loših vijesti, dozvola za izvoz za još četiri mljekare znači mnogo za kooperante tih mljekara. Šansa za otvaranje novog EU tržišta je znak za siguran otkup mlijeka i zaradu. Dobivanje još dozvola na koje čekaju druge mljekare dodatan je poticaj je za proizvođače mlijeka.

Foto:bigstockphotos.com;sauletas


Tagovi

BiH Kontrola Mljekara Izvoz Mlijeko Izvještaj Vetrinarstvo Dozvola Mirko Šarović Konferencija Napredak Proizvođači Krave Kooperanti Tržište Otkup


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.