Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme u SAD
  • 05.04.2024. 13:30

Povećava se broj stada goveda zaraženih ptičjom gripom

Američko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je infekciju u čak šest država!

Foto: Depositphotos/rocharibeiro
  • 68
  • 5
  • 0

Situacija s ptičjom gripom u SAD-u postaje ozbiljna. Nakon što je zaraženo stado goveda u Texasu, ali i jedna osoba koja je bila u kontaktu s njima, virus se proširio na krave u državi Ohio te još goveda u Kansasu i Novom Meksiku. 

Krenulo iz Teksasa 

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) potvrdilo je infekciju u čak šest država otkako su 25. marta prvi puta prijavljeni slučajevi u Teksasu i Kansasu, navodi Reuters. Naime, ptičja gripa pronađena je u tri mliječna stada u Kansasu, dva u Novom Meksiku, sedam u Teksasu i po jednom u Ohiju, Idahu i Michiganu

Čovjek zaražen ptičjom gripom nakon kontakta s kravom

Mliječna farma u državi Ohio primila je krave iz Teksasa 8. marta, a tu je kasnije otkriven virus.

Prema USDA, ptičju gripu u Teksas i Kansas donijele su divlje ptice, a soj virusa u kasnijim slučajevima u Novom Meksiku, Michiganu i Idahu je bio vrlo sličan. 

Širenje virusa na sve više vrsta i njegov sve veći geografski doseg povećali su rizik od zaraze ljudi, rekao je u četvrtak čelnik Svjetske organizacije za zdravlje životinja. Jedini simptom kod pozitivnog radnika u Teksasu bila upala oka. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti smatra da je rizik od ptičje gripe za ljude nizak.

Rizik prijenosa na širu javnost nizak? 

Budući da većina ljudskih zaraznih bolesti potječe od patogena koji su izvorno cirkulirali u drugim životinjskim vrstama, vijesti iz SAD-a potaknule su pitanja o vjerovatnosti zoonotskog prijenosa patogena, odnosno njegove prilagodbe na ljude.

"Rizik od prijenosa virusa ptičje influence sa životinja na širu javnost je nizak", rekao je glasnogovornik Evropske komisije za Euractiv. On je uvjeren u visoku razinu kontrole i biosigurnosti u EU. 

Da je rizik od zaraze trenutačno nizak za opću populaciju i nizak do umjeren za one ljude koji su izloženi zaraženim životinjama zbog svog posla, tvrdi Angeliki Melidou, glavna stručnjakinja za respiratorne viruse u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Smatra da je mogućnost da se virus proširi među ljudima "malo vjerovatna" te da vijesti iz SAD-a ne mijenjaju tu procjenu. 


Tagovi

Ptičja gripa Širenje zaraze Zaraza goveda Novi slučajevi Divlje ptice Infekcija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.