Specijalzirani sistem za pojenje ili improvizovana mjesta pojenja životinja moraju obezbijediti konzumiranje vode po volji i prema trenutnim potrebama organizma.
Jedna od osnovnih pretpostavki intenzivne stočarske proizvodnje u govedarstvu ali i ostalim stočarskim granama je kontinuirano snadbjevnje farme ili štale dovoljnom količinom pitke vode. Specijalzirani sistem za pojenje ili improvizovana mjesta pojenja životinja moraju obezbijediti konzumiranje vode po volji i prema trenutnim potrebama organizma.
Upravo je to ono što svaki farmer mora prepoznati kod ponašanja goveda u proizvodnji mlijeka ili tovu, i pored dnevno normiranih količina vode reagovati na vrijeme tako što će smanjiti ili povećati dostupnu količinu vode po potrebi.
Takozvana dnevna neuravnomjernost potrošnje vode uveliko zavisi od mnogo faktora, momenta proizvodnje, zadravstvenog stanja, dobi životinje, vrste hraniva i promjene mikroklimatskih uvjeta u štali što je trenutno aktuelno dolaskom ljeta i povečanjem temperature zraka. Za period koji dolazi karakteristične su temperature zraka i preko 30 ºC što bi za svako govedo moglo predstavljati ogroman toplotni stres.
Za fiziološke potrebe organizma u "normalnim" mikroklimatskim uvjetima goveda konzumiraju cca. 50-70 l vode dnevno. Ako je visok stepen proizvodnje, kao što su krave u laktaciji, količina vode za konzumiranje se kreće od 70-100 l. Međutim, pored ovih normiranih intervala potreba za vodom, dnevna količina potrebne vode u ljetnim mjesecima se drastično povećava pa nisu rijetki slučajevi da je konzumiranje vode u tom periodu i preko 150 l vode dnevno. Na taj način goveda kratkotrajno smanjuju tjelesnu temperaturu, što je u mnogim ogledima potvrđeno.
Napajanje goveda hladnom vodom (oko 50 l) više od prosjeka smanjuje temperaturu kože i do 1,7ºC. Najbolji način osiguranja dovoljne količine vode govedu je slobodan pristup i napajanje po volji. U tom slučaju zbog povećanja konzumiranja vode mora se obratiti i pažnja na sastav obroka i na osnovu toga zaključiti o kojoj se količini vode radi, ostavljenoj na napajanje goveda po volji.
Tabela 1: potrošnja vode u odnosu na SM u obroku i temperaturama zraka od 20-25 ºC
Potrošnja SM/kg | Potrošnja vode u litrima | |
Krave u početku i do polovice suhostaja | 7,2-9,9 | 40-55 |
Krave u periodu prije teljena | 10,8-14,9 | 60-75 |
Krave u laktaciji | 20,3-27 | 130-190 |
Pored visokospecijaliziranih sistema napajanja na velikim farmama gdje se kompjuterski u zavisnosti od variranja temperature zraka omogućava govedima pristup dovoljnim količinama vode, na manjim tehnološki neopremljenim farmama i štalama to je drugačije.
Prvenstveno dostupna količina vode zavisi od procjene farmera i lahkog pristupa mjestu za napajanje. Potrebno je osigurati neometan pristup do mjesta za napajanje, posebno ako se goveda drže u grupi. Posebnu pažnju u tom slučaju potrebno je posvetiti higijenskim uvjetima posuda za napajanje, te oko mjesta napajanja goveda. U slučajevima ishrane goveda na otvorenom na ispaši potrebno je osigurati pristup vodi gdje je mjesto napajanja u hladu ili zasjeni i zbog smanjenja mogućnosti pojave toplotnog stresa goveda ali i temperature vode za konzumiranje.
Tabela 2: Preporučene količine vode u zavisnosti proizvodnje i temperature kod visokomliječnih goveda
Temperatura | Proizvodnja mlijeka lit. | ||
0 | 10 | 20 | |
Potreba za vodom lit. | |||
0 ºC | 37 | 47 | 63 |
15 ºC | 46 | 65 | 81 |
30 ºC | 63 | 83 | 99 |
Foto: budabar/bigstockphoto.com
Tagovi
Autor