• Ptičja gripa
  • 24.03.2020. 12:30
  • Njemačka

Potvrđen još jedan slučaj ptičje gripe u Njemačkoj

Slučaj je potvrđen na farmi ćurana u Aurichu, a sva perad na farmi je eutanazirana te je oko farme postavljen karantin.

Foto: JumpStory
  • 205
  • 21
  • 0

Na peradarskoj farmi u Njemačkoj potvrđen je još jedan slučaj ptičje gripe H5N8, priopćilo je njemačko ministarstvo poljoprivrede i zaštite potrošača, a prenosi Reuters.

Slučaj je potvrđen na farmi ćurana u Aurichu, gdje je sva perad eutanazirana te je oko gazdinstva postavljen karantin. Prethodni slučaj potvrđen je kod divlje ptice u Njemačkoj u januaru, te u peradarskoj farmi ranije u martu.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da brinu za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenom kako to ne bi privuklo divlje životinje.

Teško je predvidjeti kojom će se brzinom virus širiti

Slučajevi ptičje gripe pojavili su se i u četiri središnje europske zemlje: Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj od kraja prošle godine. Proteklih sedmica u Europi je prijavljen niz slučajeva zaraze, što je u prošlosti dovelo do velikih problema u europskoj peradarskoj industriji.

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Virus se brzo širi među pticama, ali stručnjaci za sad ne mogu predvidjeti kojom brzinom i hoće li se uopće razvijati kao prijašnjih sezona.

Prisjetimo se, u Poljskoj je zbog ptičje gripe već ubijeno na desetine hiljada kokoši i ćuraka, a virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, gdje će se u krugu od 10 km provjeriti sva ostala poljoprivredna gazdinstva i uvesti ograničenje saobraćaja.


Tagovi

Ptičja gripa Njemačka H5N8 Zaraza Farma


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!