Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 25.11.2018. 11:00

Poticaji na rogove tema švicarskog referenduma - kampanju pokrenuo farmer Armin Capaul

Krave rogovima međusobno komuniciraju, a služi im i za češanje. Moramo poštovati krave, ostavimo im njihove rogove. Krave s rogovima su podignute glave i izgledaju ponosno. Kada im maknete rogove, one su tužne, tvrdi Armin Capaul.

Foto: YouTube/Screenshoot/Hornkuh
  • 323
  • 39
  • 0

Švicarska naklonost prema izravnoj demokraciji ponovo je na snazi. Danas (nedjelja) milioni Švicaraca odlaze na birališta glasati o pitanju rogova. Da, dobro ste pročitali - rogova krava i koza. 

Na referendumu se traži ustavni amandman kojim bi stočari dobivali poticaje da ne diraju kravlje rogove.

Naime, današnji referendum rezultat je kampanje koju već deset godina provodi Armin Capaul, 67-godišnji farmer koji smatra kako bi država trebala subvencionirati poljoprivrednike koji ostavljaju rogove kravama i kozama da prirodno rastu, navodi Reuters

"Čak 90% švicarskih krava, koje su nacionalni simbol, rogovi su uklonjeni ili su genetski bez rogova", kaže Kaspar Schuler, direktor Capaulove kampanje i bivši šef Greenpeacea u Švicarskoj. 

Oni koji zagovaraju krave bez rogova kažu kako se na taj način smanjuju ozljede kod životinja, ali farmer Capaul ističe kako "krave rogovima međusobno komuniciraju, a služi im i za češanje. Moramo poštovati krave, ostavimo im njihove rogove. Krave s rogovima su podignute glave i izgledaju ponosno. Kada im maknete rogove, one su tužne", tvrdi Capaul. 

Capaul želi da vlada plati poljoprivrednicima subvenciju u iznosu 190 švicarskih franaka (oko 330 KM) godišnje za svaku kravu i kozu s rogovima. Vlada je protiv ovoga prijedloga jer smatraju da Švicarci ne bi trebali plaćati zadržavanje rogova stoci. 

Farmer je prvo lobirao za ovaj prijedlog, a kada nije uspio, krenuo je u prikupljanje potpisa za refrendum, a njegov uspjeh je malo kome bio vjerojatan. 

"Puno naših pristaša su jednostavni ljudi koji žive negdje u švicarskim planinama, koji žive sa prirodom i životinjama", zaključuje Capaul. 

Podsjetimo, u septembru su u Švicarskoj održana dva refernduma koja su se ticala poljoprivrednika - pravedna prehrana i suverenost hrane.

Švicarski poljoprivrednici i zeleni izgubili na referendumima o hrani

Ni jedna inicijativa nije prošla, a inicijatori tih referenduma okrivili su vladu i političke stranke. 


Tagovi

Rogovi Krava Koza Armin Capaul Referendum Švicarska Poticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.