Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum SSP
  • 29.01.2017. 15:00

Posljedice SSP-a - mlijeko prvo na udaru

Prvi na udaru su proizvođači i prerađivači mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su iskazali najviše negodovanja, ali i spremnosti za saradnju sa predstavnicima vlasti kako bi se negativne posljedice umanjile, a situacija sa uvoznim mlijekom pratila i držala pod kontrolom.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 2.532
  • 332
  • 0

Još uvijek se ne stišava bura rasprava oko uglavnom negativnih uticaja adaptacije SSP-a na tržište BiH i direktno na proizvođače. Jedan od prioriteta Vlade je sprovođenje ovog sporazuma koji znači otvorenost bh. tržišta za strane proizvode bez carinskih zapreka. Proizvođači će implementaciju ovog Sporazuma dočekati opravdano u strahu nezaštićeni pod valom uvozne robe.

Prvi na udaru su proizvođači i prerađivači mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su iskazali najviše negodovanja, ali i spremnosti za saradnju sa predstavnicima vlasti kako bi se negativne poslijedice umanjile, a situacija sa uvoznim mlijekom pratila i držala pod kontrolom.

Sastanak sa ministrom

Jedan od prvih koraka kojeg su poduzeli proizvođači i prerađivači mlijeka je sastanak sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem kako bi se eventualno našlo rješenje za nadolazeću situaciju. Na sastanku su predstavljene moguće negativne posljedice koje će neminovno pogoditi mljekare. Ipak na kraju sastanka sa ministrom na obostrano, barem trenutno zadovoljstvo, okarakterisan je kao konstruktivan.

Riječ je bilo o mogućem sistemu praćenja i uspostavljanja kvota za ulazak proizvoda iz vana bez carinskih zapreka. Ministar Šarović je najavio za polovinu tekuće godine "presjek stanja" odnosno sagledavanje uticaja ovog Sporazuma na domaće tržište i proizvođače.

Mljekarima ostaje nada

Implementacija sporazuma je neminovna i na pragu tekuće godine, međutim da li je kasno za donošenje rješenja? Nešto na što su proteklih godina mljekari uporno sugerirali, ali Vlada se oglušila. Mljekari su dovedeni u situaciju da "pet do dvanaest" traže rješenje i zaštitu od nadležnih institucija. Trenutno u opravdanom strahu i sa ne mnogo optimizma proizvođači mlijeka ostaju u nadi da će nadležni pronaći mehanizam kojim će barem donekle ublažiti posljedice otvaranja tržišta bez carinskih zapreka.

U udruženju mljekarske industrije BiH su svjesni nadolazeće situacije, te naglašavaju da ne treba stvarati paniku među proizvođačima, ali da svakako je krajnje vrijeme da vlasti poduzmu nešto konkretno. Nekoliko godina unazad na udaru neisplaćenih poticaja, niskih otkupnih cijena, nekonkurentnosti sada i na udaru vala proizvoda iz vana očekuju sljedeći korak Vlade koji bi trebao biti zaštita domaćeg mlijeka i uspostavljanje mehanizma kontrole uvoznih količina istog.

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

SSP BiH Sporazum Tržište Mlijeko Sastanak Mirko Šarović Mljekari Zaštita Poslijedice Nekonkurentnost


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]