Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donji Garevci
  • 16.12.2022. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Pomoć farmeru još nije stigla: Ni slamku nisam dobio, ne spavam noćima

Još ni slamka sijena nije stigla kao pomoć Jusufu Muranoviću kojem je voda uništila svu ljetinu.

Foto: Depositphoto/MicEnin/Screenshot/Yt
  • 611
  • 104
  • 0

U poplavama koje su prošlog vikenda zahvatile sela oko Prijedora, kako je Agroklub već pisao, stradala je sva ljetina koju je farmer Jusuf Muranović iz Donjih Garevaca sakupio ove godine.

Sve što je obezbijedio radeći čitavo ljeto, nestalo je u par sati kada je voda prodrla na njegovo imanje. Pomoć ovom proizvođaču mlijeka, koji u štali ima 95 goveda i sedam konja, još nije stigla, ali su je najavile njegove kolege iz Udruženja mljekara RS.

"Ni slamka mi još nije došla. Voda je jedan dio ljetine koju sam imao odnijela, a ovo ostalo je uništeno, ušla je pod najlon i pokvasila silažu. Dva-tri puta je od subote dolazio veterinar i kaže nemoj to davati, a mislio sam iskoristiti za junice, što nemaju mlijeko, međutim sad ne smijem", rekao nam je Jusuf, dodavši da je ljetina bila složena na imanju, zaštićena najlonom na površini 50x10 metara.

Pala proizvodnja mlijeka

Sreća u nesreći je što 250 bala sjenaže i 50 sijena, koje je kupio od komšije, nije stigao da preveze na svoje imanje, pa trenutno time prehranjuje goveda. Dnevna proizvodnja na njegovoj farmi iznosila je oko hiljadu litara, a ovih dana je smanjena.

"Manje je već za oko 150 litara, a bit će i za 300 sigurno, jer nemam silaže, a ona im je sve. Kravama dajem šta imam, sijeno, šta ću", priča vidno zabrinut.

Dok čeka najavljenu pomoć od kolega, raspituje se i za kupovinu. Kako će finansijski izmoći ni sam ne zna jer je nedavno kupio i 30 junica. "Sad ni para ni ničegaBit će nekako, ne mogu pustiti da krepu", dodaje i ističe da se mora snaći do maja, pa će onda ponovo za poslom.

Gdje je nestala ljudskost?

Iako ga je velika nesreća pogodila, najteže je ipak, kaže, što komšije ni ne pitaju kako mu je, a ne postoji onaj kojem u svojoj okolini nije pomogao.

"Za crkvu, za džamiju, sahranu, dženazu....nema toga kojem nisam na neki način pomogao. Niko me ovdje nije nazvao ni da pita šta je bilo. Ne znam zašto, ne mogu da spavam po noći, toliko me je to pogodilo", kaže ovaj poljoprivrednik o čijoj su humanosti mediji ranije izvještavali.

No, najvažnije je, ističe, ostati čovjek, pa će uprkos muci koja ga je snašla i ove godine djecu obradovati paketićima, kako to i redovno radi uoči novogodišnjih praznika. "Svake godine ja podijelim 100 paketića djeci i ove ću, taman kad bi kravu morao prodati", poručuje ovaj poljoprivrednik.

Svi koji imaju viška ljetine ili na neki drugi način žele pomoći, mogu se javiti Jusufu na broj: 061/445-551


Tagovi

Poplave Sijeno Silaža Sjenaža Jusuf Muranović Uništena ljetina Pomoć poljoprivredniku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]