Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donirao krave azilu
  • 22.07.2017. 14:00

Poklonio farmu krava azilu za životinje!

Džej Vajld je odlučio da farmu na kojoj žive 63 krave, koje bi mu kada bi ih zaklao i prodao kao meso donijele oko 45.000 funti donira prihvatilištu za životinje. Tamo će one živjeti slobodno i zadovoljno poput kućnih ljubimaca.

Foto: Pcdazero / Pixabay
  • 929
  • 103
  • 0

Ljubitelj životinja i zakleti vegetarijanac Džej Vajld (Jay Wilde) koji je u centralnoj Engleskoj od svog oca naslijedio farmu krava ovih dana je privukao pažnju javnosti neobičnom odlukom. Naime on je odlučio da farmu na kojoj žive 63 krave, koje bi mu kada bi ih zaklao i prodao kao meso donijele oko 45.000 funti donira prihvatilištu za životinje. On je tako razriješio tešku etičku dilemu u koju ga je nasljedstvo dovelo, namećući mu pitanje kako da nastavi da vodi porodični posao koji se kosi sa njegovim principima.

Nije mogao da izda krave

Kako piše bbc, Vajld je u izjavi za BBC rekao da bi mu bilo jako strašno da se o životinjama stara 2-3 godine i da zaista dobro upozna, pa nakon toga da ih pošalje u klaonicu. On je rekao da bi imao osjećaj kao da ih izdaje. Vajld je napomenuo da bi mu još strašnije bilo da krave preda klaonici jer vjeruje da životinje imaju emocije i predosjećaju kada će biti ubijene.

U prihvatilištu će krave živjeti slobodno poput ljubimaca

Nakon što je donirao krdo, Vajld je kazao da planira da se fokusira na svoju farmu Derbišajer (Derbyshire) kako bi na njoj uzgajao organsko povrće i žitarice. Njegove krave sada borave u utočištu za životinje Hilsajd (Hillside) u blizini Fretenhama (Frettenham), gde će poput ljubimaca živjeti do kraja života.

Zadovoljstvo životinja na prvom mjestu

Iako Vajld priznaje da će njegova farma možda biti manje profitabilna, glavna želja mu je bila je da životinje prije svega budu sretne. On se nada da će krave, kada budu stigle u prihvatilište, istrčati iz kamiona na livadu i pomisliti "Vau! Eto nas na raspustu".

Foto: Pcdazero / Pixabay


Tagovi

Azil Farma krava Donirao Životinje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.