• Stočna pijaca
  • 03.01.2020. 12:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Počele rigorozne kontrole prodaje stoke mimo pijace - kazne do 1.500 KM

Posljednjih je godina u Bijeljini sve češća pojava trgovine na mjestima koja nisu predviđena niti dozvoljena za prodaju stoke. Prodavači nemaju potrebnu dokumentaciju kojom se potvrđuje da je stoka redovito vakcinisana i prošla sve preglede, a što predstavlja veliku opasnost od pojave i širenja zaraznih bolesti.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 767
  • 75
  • 0

Svako mjesto ima svoj pijačni dan. Za Bijeljinu je to utorak kada poljoprivrednici iz okolnih krajeva donose svoje povrće, voće, mlijeko, meso i druge proizvode. Na stočnu pijacu uzgajivači tada dovode životinje i svi poštuju pijačni red. No, u posljednje je vrijeme reda sve manje. 

Naime, kako piše infobijeljina, posljednjih je godina sve češća pojava trgovine na mjestima koja nisu predviđena niti dozvoljena za prodaju stoke i drugih životinja. Prodavači nemaju potrebnu dokumentaciju kojom se potvrđuje da je stoka redovito vakcinisana i prošla sve preglede, a što predstavlja veliku opasnost od pojave i širenja zaraznih bolesti. 

Zbog svega ovoga Veterinarska je inspekcija započela sa rigoroznim kontrolama. 

"Prodaja stoke je isključivo dozvoljena na farmama, odnosno kod kuće, na imanjima domaćina i na stočnoj pijaci, a sve mimo toga se smatra nezakonitim", pojašnjava Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

Preventivne kontrole koje su obavljene protekle godine, pokazale su da ima farmera koji ne žele da uđu na pijacu, iako je ulaz besplatan i tamo imaju stočnu vagu i druge pogodnosti, nego dolaze ponedjeljkom

"Pijaca bi trebalo da bude svaki dan. Ovo je semberski kraj i svaki dan trebalo bi da se trguje stokom ovdje, a ne ispred pijace ili negdje sa strane", rekao je Stojan Marković iz mjesta Hase.

Savjesni proizvođači vode računa o zdravlju životinja i imaju potrebnu dokumentaciju, prometuju na stočnoj pijaci, a farmeri koji se ne pridržavaju propisa bit će kažnjeni prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, u iznosu od 500 do 1.500 KM.


Tagovi

Stočna pijaca Kontrola Prodaja stoke Boban Jovičević Veterinarska inspekcija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.