Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacije stočara
  • 30.12.2014. 12:00

Planiranjem uzgoja do razvoja ovčarstva

Savjetodavci su poseban naglasak stavili na značaj uzgojno-selekcijskog rada jer ova regija posjeduje veliki potencijal za uzgoj ovaca. Planranje uzgoja iznimno je važno jer omogućuje genetsko unapređenje i poboljšanje proizvodnih svojstava ovaca.

Foto: depositphotos.com
  • 401
  • 17
  • 0

Savjetodavci Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac 16.12.2014. i 22.12.2014. održali su stručna predavanja u općinama Sokolac i Rogatica za poljoprivrednike koji se bave uzgojem ovaca.

Teme predavanja su bile:

  • Uzgojno - selekcijski rad u ovčarstvu
  • Tov janjadi
  • Uzgoj stočnog graška

Savjetodavci su poseban naglasak stavili na značaj uzgojno-selekcijskog rada, jer ova regija posjeduje veliki potencijal za uzgoj ovaca, a selekcijskom radu ne posvećuje se dovoljno pažnje. Planranje uzgoja iznimno je važno jer omogućuje genetsko unapređenje i poboljšanje proizvodnih svojstava ovaca. U ovom trenutku ne postoji sistemsko-selekcijski rad pa je teško procijeniti mogći potencijalni proizvodni kapacitet ovaca na ovom području.

Definiranje uzgojnih ciljeva kao preduvjet uspjeha

Poljoprivrednicima je ovom prilikom ukazano na važnost definiranja uzgojnih ciljeva, jer uzgoj nije jednostavno držanje životinja, već ciljano parenje najboljih jedinki kako bi se definirani uzgojni cilj postigao u što kraćem vremenskom roku. Roditeljski parovi biraju se s namjerom da se dobiju potomci onih proizvodnih osobina koje bolje odgovaraju zadanom uzgojnom cilju (fenotipski, a time i genotipski) u odnosu na roditeljsku generaciju.

Potrebno je izvršiti procjenu značajnih genetskih i ekonomskih vrijednosti koje su od interesa za uzgoj. Moraju se definirati metode vezane za kontrolu proizvodnih osobina i prikupljanja podataka. Također se mora definirati način na koji će se provesti uzgojne vrijednosti i na osnovu toga bazirane selekcije sa parenjem kao i mogući uzgojni napredak kojeg će koristiti uzgajivači.

Izvor: http://www.vladars.net

Foto: depositphotos.com; GoodOlga


Tagovi

Poljoprivreda Stočarstvo Stručna predavanja Uzgojno-selekcijski rad Genetsko uapređenje Proizvodne osobine Uzgojni napredak Ovce Tov janjadi Uzgoj stočnog graška