Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne mjere
  • 19.02.2021. 15:45

Pitanje o prelevmanima i dalje aktuelno, ima li proširenja i na CEFTA-u?

Proizvođači neće odustati od svojih zahtjeva nego je u planu da ovim mjerama budu obuhvaćeni i drugi proizvodi, pored mesa.

Foto: Bigstock/sutipond somnam
  • 82
  • 91
  • 0

Pitanje posebnih zaštitnih mjera, tačnije prelevmana na uvoz goveđeg i svinjskog, svježeg i rashlađenog mesa, moglo bi ponovo biti aktuelno u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, ali tek na nekoj od predstojećih sjednica. 

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kažu da je Vlada RS uputila zaključak Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Međutim iz ove institucije navode da dopis iz Vlade RS još uvijek nije stigao do njih, ali da će ispoštovati sva pravila kada dođe do toga i pravovremeno pripremiti odgovarajuću dokumentaciju za sjednicu Vijeća ministara. 

"Obratili smo se i nadležnima u Savjetu ministara iz reda bošnjačkog naroda. Htjeli smo da ih upoznamo sa našim problemima i zašto je potrebno da se odluka o uvođenju prelevmana na određeno vrijeme donese, ali iz izjava ministrice Bisere Turković shvatili smo da ona ne želi odgovoriti na naš poziv pa smo isti uputili i Bakiru Izetbegoviću, kao predsjedniku SDA i osobi koja ima veliki uticaj na ove čelnike", izjavio je za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza.

Dodaje kako sada čekaju odgovor jer bi željeli da ga lično upoznaju sa aktuelnim dešavanjima i zbog čega je uopšte i potrebna takva odluka. Prema njegovim riječima, nemaju puno vremena jer sjetva samo što nije počela, a svi potrebni repromaterijali su poskupili.

Nove blokade do kraja mjeseca, ako se ne ispune zahtjevi farmera?

Kako smo nedavno pisali, rok koji su poljoprivredni proizvođači iz cijele zemlje dali nadležnim institucijama je 25. februar. Nakon toga, uslijediće potpuna blokada graničnih prelaza. 

"Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara zahtjevi koje imamo ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. 

Proizvođači neće odustati od svojih zahtjeva nego je u planu da ovim mjerama budu obuhvaćeni i drugi proizvodi, pored mesa. Takođe, pomenuti prelevmani i carine odnosili bi se i na zemlje CEFTA-e.

"Zašto zemlje CEFTA-e ? Ako se to ne desi onda će roba iz EU ići preko Srbije", pojasnio je Nedžad Bićo, predsjednik ovog Udruženja.


Tagovi

Zaštitne mjere Uvoz mesa Udruženje poljoprivrednika FBiH Stojan Marinković Nedžad Bićo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.