Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 20.02.2017. 10:00

Peradari spremni za izvoz, čeka se inspekcija

Ova grana stočarstva bilježi konstantan trend povećanja obima proizvodnje i novih proizvodnih kapaciteta, čime malo domaće tržište postaje prezasićeno. Stoga se peradari nadaju da će konačno 2017. godina biti prekretnica i godina u kojoj će BiH dobiti dozvolu i moći izvoziti meso peradi i jaja na EU tržište.

Foto: Bigstockphoto/hurricanehank
  • 930
  • 208
  • 0

Nakon prošlosedmičnog sastanka predstavnika udruženja peradara i proizvođača jaja sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem potvrđena je već općepoznata činjenica, da BiH ispunjava sve uvjete za izvoz mesa peradi, jaja i prerađevina mesa peradi.

Ova grana stočarstva bilježi konstantan trend povećanja obima proizvodnje i novih proizvodnih kapaciteta, čime malo domaće tržište postaje prezasićeno. Stoga se peradari nadaju da će konačno 2017. godina biti prekretnica i godina u kojoj će BiH dobiti dozvolu i moći izvoziti meso peradi i jaja na EU tržište.

Sproveden Akcioni plan

Svi nedostatci i prepreke u ovoj proizvodnji sistemski su rješavani kroz prethodno dogovoreni Akcioni plan za otklanjanje nedostataka sa nadležnim institucijama EU. Predugo već bh. peradari stoje pred vratima EU tržišta, a već odavno su otklonili nedostatke na farmama. Problemi i nedostaci kod primarnih proizvođača su u uvelikoj mjeri otklonjeni, peradari su upoznati sa procedurom i procesom aktivnosti Akcionog plana, te su poručili na sastanku da su spremni za zahtjevno EU tržište i uz puno optimizma isčekuju zeleno svjetlo iz EU. Također predviđeno je da će se prve dozvole odnositi na bh. kompanije za koje se potvrdi da sigurno ispunjavaju sve uvjete.

Zahtjev za dolazak inspekcije

Ministar Šarović je također uz mnogo optimizma najavio mogućnost skore dozvole za izvoz, te je naglasio da je sada bitno ispuniti neke proceduralne korake poput podnošenja zahtjeva za dolazak inspektora.

"Trenutno radimo na usaglašavanju odgovarajućeg roka, te se nadamo najboljem".

Dakle slijedi poziv inspekciji Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizik Evropske unije koja treba da donese konačnu odluku. Inspekcija iz Dablina bi trebala da pregleda kompletan sistem proizvodnih objekata te sačini konačni izvještaj koji bi trebao da bude pozitivan čemu se nadaju predstavnici institucija i peradari, a što je vrlo moguće u ovoj tekućoj 2017. godini.

Rješavanje animalnog otpada

Na sastanku se se razgovaralo i o ostalim aktuelnim temama usko vezanim za peradarstvo. Govora je bilo za uticaju adaptiranog SSP-a, čiji se izvještaj očekuje polovinom godine i raspodjeli kvota za dio proizvoda mesa peradi koji se očekuje da će ući u BiH. Sumirana je i situacija oko nedavnog izbijanja ptičije gripe, gdje se navodi da je to bio izolirani slučaj na imanju, te da je situacija pof kontrolom. Ono što je najviše privrednike interesovalo i o čemu se razgovaralo kako bi se prevazišao trenutni problem je riječ o animalnom otpadu.

Rješavanje animalnog otpada BiH nije regulisala u skladu sa EU standardima, stoga dozvola za izvoz bi svakako još više povečala proizvodnju, što bi rezultiralo i većim količinama animalnog otpada. Na kraju peradari su još jednom potvrdili spremnost na saradnju sa institucijama i uz optimizam isčekuju konačno zeleno svjetlo za dugo isčekivano EU tržište.

Foto: Bigstockphoto/hurricanehank


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Sastanak Peradari Mirko Šarović BiH Tržište Akcioni plan Farma Dozvola Zahtjev Inspekcija Peradarstvo Animalni otpad Standardi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.