Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje papaka
  • 30.03.2024. 09:00

Papak glavu čuva: Neobrezivanje se može odraziti na zdravlje krava, ali i džep vlasnika

Neredovitim održavanjem i obrezivanjem papaka kod krava, ovaca i koza, narušava se zdravstveno stanje životinja zbog mogućnosti razvoja različitih bolesti.

Foto: Martina K. Antelj
  • 214
  • 75
  • 0

Čizma glavu čuva, a kapa je krasi - stara je narodna mudrost, a koliko je čovjeku važna cipela, toliko je za kravu značajno održavanje papaka. Neredovnim obrezivanjem papaka kod krava, ovaca i koza, narušava se zdravstveno stanje životinja zbog mogućnosti razvoja različitih bolesti.

Kao posljedicu, životinja može imati deformaciju papka i papčane kosti, a moguće su i ozbiljnije posljedice poput smanjenog prinosa mlijeka, steriliteta i fertiliteta.

"Važno je redovito održavanje papaka, posebice kod životinja, karava, ovaca ili koza, koje uglavnom borave na farmama, u zatvorenim prostorima i ne izvode se u ispašu i prirodu gdje se papci sami troše. Zato je potrebno najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i više puta, izvršiti obrezivanje kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica za životinju, poput upale vimena i smanjenog prinosa mlijeka, koja je inače i najčešća posljedica neobrezivanja", kaže dr.vet. med. Dragutin Krišto iz Tomislavgrada. 

Prevencija bolesti

Osim toga, kaže ovaj veterinar, može doći i do steriliteta životinja, kao i fertiliteta, te navodi kako je stanje papaka od velikog značaja za zdravlje životinje, a samim tim i za produktivnost, pa je zbog toga nužno stalno voditi računa o njima i redovito pregledavati i prevenirati razvoj bolesti.

U proljeće obavezno izvršiti kontrolu

Kao posljedica, mogu se razviti različite bolesti, jedna od najčešćih je trulež i erozija tabana, koji se javljaju zbog upale.

"Neobrezivanje papaka može izazvati upalu, poznatu kao Rusterholzov čir, koja se javlja najčešće na vanjskom papku zadnje noge. To je bolest koja se javlja najčešće kod teških muzara, na mjestu najjačeg opterećenja, u uvjetima stajskog držanja", pojašnjava veterinar.

Simptomi se, kako dodaje, manifestiraju na način da se u početku zapazi manja smetnja kod stajanja i hodanja, koje se postupno pretvaraju u izrazitu hromost. Pri postupku liječenja, potrebno je staviti drvenu potkovicu kao zaštitu dok se ne sanira upala i rana. Sve te bolesti znaju biti bolne i traumatične za životinje, a nose i ekonomske gubitke, stoga je važno prevenirati ih. 

Pregledajte papke u proljeće

Na području Tomislavgrada, općini koja je odavnina poznata po stočarstvu, trenutno se radi na obrezivanju papaka. Upravo je proljeće period kada je potrebno izvršiti kontrolu jer su životinje većinu zimskog vremena boravile u zatvorenim prostorima.

Važna mjera koja osigurava zdravlje krava

Inače, životinje koje veći dio veremena provode vani, na pašnjacima, imaju manju potrebu za ovim zahvatom, ali pregledi i kontrole su svakako poželjni.  Ovisno o vrsti pašnjaka, odnosno podlozi kojom se životinje kreću, papci se i troše, pa se tako više troše po kamenitim pašnjacima, nego po mekanom tlu. 

Savjeti za dobru njegu nogu kod krava

Stočari se javljaju veterinarima za pomoć najčešće tek kad uoče neku od posljedica bolesti, a mnoge se i ne primjete do pojave simptoma. Upravo stoga je važna odgovornost i preventivno djelovanje. U suprotnom sve će odraziti kako na zdravstveno stanje životinja, tako i džep vlasnika. 

Zdrava domaća životinja je cilj svakog stočara, a upravo je njega i održavanje papaka važna mjera koja osigurava zdravlje krava, ovaca i koza.


Tagovi

Održavanje papaka Obrezivanje papaka Dragutin Krišto Veterinar Simptomi bolesti Erozija tabana Trulež tabana


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.