Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje koza
  • 07.03.2019. 12:00

Njega papaka kod koza - započnite u ranom uzrastu

Stanje papaka jedan je od glavnih preduslova za dobro zdravstveno stanje cjelokupnog organizma životinje, a samim tim i za produktivnost. Zato je neophodno stalno voditi računa o njima.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 420
  • 20
  • 0

Jedan od glavnih ciljeva svakog uzgajivača koza trebalo bi da bude bezbjednost i zdravlje životinja. Ovaj cilj podrazumijeva i redovan pregled i obrezivanje papaka. Papke je potrebno pregledati svakih šest sedmica.

Stanje papaka jedan je od glavnih preduslova za dobro zdravstveno stanje cjelokupnog organizma životinje, a samim tim i za produktivnost. Zato je neophodno stalno voditi računa o njima.

Njega papaka posebno je važna kod stajskog načina držanja koza. Važno je imati na umu da ukoliko se pusti da papci budu duži, kasniji posao bit će teži.

Šta je važno za pravilnu njegu papaka

Najbolje je sa sređivanjem ili obradom papaka koza započeti još u ranom uzrastu. Vremenski interval između dva obrezivanja zavisi od terena, po kom se koze kreću, načina uzgoja, ishrane, ali i starosti koza.

Što je važno znati o bremenitosti i jarenju koza?

Kozama koje se izvode na ispašu, ne mora da se radi orezivanje u velikom broju slučajeva jer se pri samom kretanju papci dovoljno troše. Ipak, neophodno je izvršiti pregled papaka, da se utvrdi da li između papaka ima nakupljenih ostataka slame, izmeta ili drugih prljavština koje bi mogle da uzrokuju neke ozljede.

Kozama koje su bile na mokroj travi lakše će se obrezati papci jer ih vlaga omekšava. Pored toga postoje i preparati koji se koriste prije obrade, kako bi omekšali papke.

Kada primjetite da taban dobija ružičastu boju, prestanite sa obrezivanjem. Ako papci duže period nisu obrezani, nije preporučljivo u jednoj obradi ih vratiti u normalan oblik. Bolje rješenje je obrezivati ih više puta.

Zdravstveno stanje koza, važno za ukupnu produktivnost (Pixabay/MabelAmber)

Zarazna šepavost koza, šta je to ?

Zarazna šepavost koza je prenosiva bolest papaka, za koju je karakteristično propadanje tkiva između papaka. Bolest se javi 5 do 10 dana, nakon što se koze zaraze. Uzročnik bolesti je anaerobna bakterija Bacteroides nodosus, koja sa ostalim mikroorganizmima koji su tu prisutni izaziva i druge bakterijske infekcije.

Izvori zaraze su bolesne koze, kliconoše, zaraženi putevi, podovi staja i zaraženi pašnjaci. Razvoju ove bolesti naročito pogoduju kišoviti periodi i vlažni tereni.

Ishrana jaradi u prvim nedeljama života

 "Simptomi bolesti su crvenilo kože u međupapčanom području, manji otoci i ranice na koži. Bolest se lako prenosi sa koze na kozu, naročito u kišnim periodima godine i na vlažnim terenima. Izvori zaraze već su obolele koze, podovi staja, zaraženi pašnjaci i sl. Bolest se liječi uklanjanjem trulog dijela papka i uranjanjem papka 15-20 sekundi u rastvor dezificijensa." objašnjava savjetodavka Violeta Petrović- Luković.

Kada se identifikuje jedna oboljela životinja, u ovom slučaju koza, neophodno je primjeniti profilaktičke mjere na čitavom stadu. Kod svih koza potrebno je uraditi dezinfekciju i sređivanje papaka.

Prije samog postupka pregledanja i sređivanja papaka, koza mora da bude mirna, zatim se papak očisti od eventualno nakupljenih nečistoća.

Nakon pregleda, prvo se  odstrane prerasli rubovi sa zidova papka postepenim skraćivanjem vrha papka škarama, a sa nožem za obradu papaka obrađuju se peta i taban. Na papku se odreže svako tkivo koje je neprirodnog izgleda. Prilikom obrade papaka postepeno treba skidati okoštale slojeve do ružičaste boje tabana. Nakon završene obrade, papke treba dezinfikovati.

Za dobre rezultate, vodite računa o čitavom stadu (Pixabay/Beeki)

Prije svake upotrebe pribora za njegu papaka koza, neophodno je izvršiti i dezinfekciju pribora koji se koristi. Nikako se ne smije koristiti nedezinfikovan pribor kada se vrši obrezivanje papaka jednoj pa drugoj životinji.

Za dezinfekciju papaka mogu da se koriste: bakar sulfat 10-20 % (CuSO₄), formalin 5-10 % i cink sulfat 10-20 % (ZnSO₄).

Čudo u štali: Koza Gabrijela, iz stada Vinka Šarina, ojarila šestorke!

Liječenje papaka

Efikasan lijek protiv zarazne šepavosti predstavlja svaki dobar dezificijens. U liječenju papaka važno je omogućiti djelovanje lijeka. To se postiže tako što se ukloni oštećeni truli dio papka. Pri obrezivanju, jako je važno da se ne ošteti zdravo tkivo papka. Tako očišćen papak potrebno je oprati u rastvoru dezificijensa. Dobre rezultate daje uranjanje papaka 15-20 sekundi u rastvor dezificijensa. Poslije obrade i ispiranja papka, kozu je potrebno držati na suvom. Imajte na umu da je ova bolest zarazna te da je liječenje potrebno sprovesti na čitavom stadu.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Uzgoj koza Kozarstvo Njega papaka Bezbednost životinja Koze Uzgajivači koza Zarazna šepavost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.