Pretraga tekstova
U Njemačkoj su cijene otkupa svinjskog mesa sve niže, a životinja je na farmama sve više. Ministrica je pozvala klaoničare i mesare da rade vikendom i praznicima.
Njemačka ministrica poljoprivrede, Julija Kloeckner pozvala je klaoničare i mesare da rade vikendom i praznicima kako bi riješili zaostali životinjski fond koji je stvorio čep na farmama tijekom koronakrize.
Procjene pokazuju da 590.000 životinja, posebno svinja, čeka na klanje u toj zemlji. Jedna od mogućnosti su i državne subvencije za skladištenje neprodanog mesa, ali se to ne planira odmah. Ta je zemlja pooštrila radne i zdravstvene propise u klaonicama i pogonima za preradu mesa nakon izbijanja SARS-CoV-2.
Pored toga cijene svinjetine nastavljaju padati zbog pritiska na europskom tržištu.
U Njemačkoj su sve niže, ali i u mnogim susjednim zemljama, što pojačava konkurenciju na tržištu mesa.
Istodobno, prodaja diljem Europe stagnira, piše Agrarheute na što utječe pandemija koronavirusa, ali i afrička svinjska kuga (ASK). Zatvaranje restorana, zabrana događanja i visoki higijenski uvjeti u klaonicama te stalni nedostatak osoblja povezan s virusom Covid-19 stvaraju neravnotežu ponude i potražnje, primjećuje Interesna skupina svinjogojaca u Njemačkoj (ISN).
Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila
Zabranjen im je izvoz u Kinu pa se meso namijenjeno azijskom tržištu plasira diljem EU. Nedavno je naš tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio podatke o prosječnoj otkupnoj cijeni živih svinja, a iznosila je 10,85 kn/kg, što je za 2% manje u odnosu na prošlu godinu.
Zbog naglog pada cijena, njemački uzgajivači su do sada pretrpjeli štetu od oko 1,3 milijarde eura. Podsjetimo, stoga su krenuli u prosvjede i traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, ali i 15 centi po litri mlijeka, 1 euro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram peradi.
Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa
Prekomjerni broj svinja koje čekaju na klanje također je prijavljen iz mnogih drugih zemalja EU. To se može vidjeti i po sve većoj težini zaklanih životinja. Sve u svemu, cijene su osjetno pale i u drugim zemljama Unije.
Iako su one u Španjolskoj zbog dobrog izvoza u Kinu i dalje 1,55 eura/kg, u Belgiji su naglo srušene na samo 1 euro.
Trenutno trgovina na malo zahtijeva velike popuste na ovu vrstu mesa, a njemačke klaonice su se morale prilagoditi kako bi smanjili zalihe. Stoga su cijene između 8 i 10 centi niže nego prethodnog tjedna.
Udruga njemačkih proizvođača (VEZG) pak izvještava o cijeni svinjskog mesa od 1,19 eura za razdoblje od 26. studenog do 2. prosinca, a trenutno su na najnižoj razini još od siječnja 2011. godine.
Prosječna težina zaklanih svinja je 100,9 kg. Što se tiče cijene prasadi teške 25 kg za razdoblje od 23. do 29. studenog iznosi samo 22 eura po grlu. U usporedbi s prethodnim tjednom, to je pad od 5 eura i ujedno najveći pad u posljednjih 10 godina.
Tagovi
Svinjetina Svinjsko meso Cijene Njemačka Europska unija
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi