Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 21.05.2024. 15:00

Ovo je Milanova šampionska junica, po čemu je bolja od drugih?

Milanove junice dostigle cijenu od 4.000 eura. Predsjednik ocjenjivačke komisije prof. dr Denis Kučević i član Mato Janjić, pojasnili u čemu su najbolje!

Foto: Ustupljena fotografija/Denis Kučević
  • 145
  • 23
  • 0

Zlatni šampionski pehar na Novosadskom sajmu poljoprivrede, "ponijela" je junica uzgajivača Milana Milakovića, iz sela Matišić kod Mionice u Srbiji.

Ovaj domaćin rekao je medijima kako su njegove junice dostigle cijenu od 4.000 eura, ali do jeseni nema grla za prodaju.

Sudio je i naš Mato

"Otac šampionke je BSG Manolo. Izjednačena, formasta junica snažne muskulature, optimalni stav nogu i obećavajući razvoj vimena. U istoj grupi Milaković je osvojio i drugo mjesto sa kćerkom bika Hamlet", naveo je Mato Janjić, vlasnik farme "Janjić Simental Breed", koji je po treći put imao čast biti u Komisiji za procjenu simentalki na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a ovo je ujedno njegovo peto međunarodno suđenje.

Kvalitet izloženih grla je bio izvanredan

Podsjetimo, prije nego se iz Austrije vratio u BiH, ovaj inženjer poljoprivrede bio je stručni voditelj za ishranu goveda i direktor prodaje za austrijsku genetiku u jednoj tamošnjoj kompaniji. 

Predsjednik ocjenjivačke komisije zadovoljan

Prema riječima predsjednika Komisije za ocjenjivanje kvaliteta goveda na ovogodišnjem sajmu, prof. dr Denisa Kučevića, kvalitet izloženih grla je bio izvanredan. Napomenuo je kako, unazad četiri-pet godina nisu imali ovakvu konkurenciju u dvije dominantne rase, holstein friesian i simental. Za ocjenu je stiglo 105 grla.

Potpuno u tipu simentalske rase

"Pobjednici su bili u eksterijernom smislu tjelesne razvijenosti potpuno u tipu simentalske rase, i u skladu s propisanim ciljevima odgajivačkog programa. U odnosu na druga izložena grla, pokazali su bolje definicije okvira - po dubinama, dužinama, širinama, bolju povezanost tjelesnih partija, pravilnije položaje i stavove nogu, snažne konstitucije koja je garant dugovječnosti kod kombiniranih rasa, dobru proizvodnju mlijeka i mesa, kao i redov i repordukcioni ciklus", precizirao je prof. dr Kučević u izjavi za Agroklub.

Jablan i Robi najteži bikovi - atrakcije od 1.500 kilograma na Novosadskom sajmu

Inače, na Izložbu stoke u sklopu 91. izdanja ovog sajma stiglo je više od 800 grla konja, goveda, ovaca i koza.


Tagovi

Najbolje junice Simental Holstein friesian Milan Milaković Mato Janjić Denis Kučević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.