Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 19.05.2024. 10:30

Jablan i Robi najteži bikovi - atrakcije od 1.500 kilograma na Novosadskom sajmu

Ovi gorostasi teški su po 1.500 kilograma, a već nakon otvaranja sajamskih kapija bili su u centru pažnje posjetilaca.

Foto: Dinka Bogunović
  • 169
  • 24
  • 0

Titulu najtežeg bika na 91. novosadskom Sajmu poljoprivrede ravnopravno su podijelila dva gorostsasa: Jablan, odgajivača Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog i Robi, vlasnika Dejana Takača iz Pačira. Ovi gorostasi teški su po 1.500 kilograma, a već nakon otvaranja sajamskih kapija bili su u centru pažnje posjetilaca.

Jablan (naslovna fotografija) je čist austrijski simentalac, star tri godine. Pobjednik je u ovoj kategoriji već drugu godinu zaredom. Od prošlog sajma, ugojio se "svega" 300 kilograma.

"Hranim ga isto kao i ostale bikove, nema posebne tajne. To najviše zavisi od genetike", kaže Radenko Jeremić, podsjećajući nas na njegove šampione koji su i ranijih godina bili najteži.

Radenko Jeremić i njegov bik Jablan

"Moj Mališa je tri puta bio pobjednik, pa poslije toga Veliša dvije godine. Već 20 godina bavim se samo tovom bikova i junadi, a na sajam ih dovodim 10 punih godina."

Ovaj odgajivač trenutno ima čak 400 tovnih bikova, a obrađuje oko 50 hektara zemlje. Dok je na sajmu, o imanju brinu sinovi i snahe. Zanima nas da li je za bika teško da “nosi” toliku težinu.

"Jeste im veliko opterećenje, za noge, za kosti, zato oni ne mogu dugo. Još jedan ili dva sajma će moći da izdrži", kaže Jeremić, dodajući da mu nimalo ne smeta to što ove godine dijeli pobjedničko mjesto sa sa drugim odgajivačem.

U boksu do Jablana, ponosno šeta drugi pobjednik - bik Robi, također simentalske rase.

Dejan Takač i bik Robi

"Star je tri godine, kod nas je oteljen. Na sajmu smo prvi put, čisto zbog zabave, da predstavimo Vojvodinu", priča Dejan Takač, dodajući da njega i njegove bikove već svi dobro znaju

"Bavimo se govedarstvom više od 20 godina. Držimo muzne krave, a godišnje bude od 35 do 40 bikova na našoj farmi", kaže naš sagovornik.


Tagovi

Najteži bik Radenko Jeremić Dejan Takač Sajam poljoprivrede Simentalska rasa Bik Jablan Bik Robi


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".


Partner