Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti ovaca
  • 19.11.2018. 09:30

Ovce u rogatičkom kraju - zbog bolesti u osam godina nestalo 8.500 ovaca

Bolest ovaca plavi jezik još nije iskrijenjena u rogatičkom kraju. I druge bolesti napadaju ovce . Smanjuje se i broj grla ovaca kod stočara.

Foto: Marijana Simanić
  • 683
  • 63
  • 0

Sela rogatičke opštine poznata su po bavljenju stočarstvom, a posebno u držanju ovaca. Kod svakog seoskog domaćinstva može se vidjeti stado o kojem seljani posebno brinu jer su ovce skolne raznim vidovima oboljenja.

Iako se bolest plavog jezika na prostorima Bosne i Hercegovine pojavila davne 1994. godine kod goveda, danas je u velikoj mjeri prisutna kod ovaca.

Rogatički veterinar Milanko Ševa objašnjava da na ovom području, od ove bolesti za tri godine je uginulo oko 2.000 grla.

Plavi jezik je još prisutan u stadima ovaca

"Bolest plavog jezika je još uvijek prisutna u rogatičkom selu Kovanj čije je zemljište prekriveno lokvama koje pogoduju razmnožavanju komaraca koji prenose ovu bolest", priča Ševo te dodaje da širenju ove bolesti pogoduju vremenski uslovi i klimatske promjene i da se ona ne može u potpunosti iskorijeniti.

Ševo ističe da se stočari pored bolesti plavog jezika bore i sa drugim vrstama oboljenja kod ovaca. Jedna od njih je stiga donacijom u ove krajeve poslije rata. "Šepavost kod ovaca je u naše krajeve dovezena preko Srbije iz Rumunije, koja je ulaskom u Evropsku Uniju, imala zadatak da se riješi oko 2 miliona  grla", objašnjava ovaj  veterinar.

Još jedna bolest koja napada ovce je virusnog karaktera.

"Radi se o virusu Maeni Visna koja iscrpljuje organizam grla, a prenosi se putem mlijeka. Teško se registruje i liječi jer od nje ovce oboljevaju tek u trećoj godini života“ kaže Ševo prema čijim riječima bolest u jednom predjelu traje do dvanaest godina. Zatim počinje stagnirati, ako se u međuvremenu ne pojavi neki njen novi oblik.

Rak pluća kosi ovce

Veterinar iz Rogatice ističe da je iz Srbije u Republiku Srpsku prenesena i bolest raka pluća od koje je tamo, u određenom vremenskom periodu, stradalo i do 15 % ovaca. "Rak pluća kod ovaca se prepoznaje mršavošću grla, gubljenjem težine i vune. Ovca se guši zbog nedostatka vazduha i pada kao pokošena na livadi", naglašava Ševo.

Poražavajući je podatak da je prije osam godina na području opštine Rogatica bilo 26.500 registrovanih ovaca, a da ih danas ima oko 18.000.

I pored svih problema sa kojima se stočari susreću pri uzgoju ovaca  i dalje se bave ovim poslom zbog njihove važnosti za održavanje plodnosti zemljišta i sam život čovjeka.


Tagovi

Ovce Milanko Ševo Bolest plavog jezika Bolest MAENI VISNA Bolest raka pluća Rogatica Selo Kovanj


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.