Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčije mlijeko
  • 14.08.2021. 10:00

Ovce čije je vime obolilo od mastitisa, imaju više laktoze, šta još utiče na kvalitet mlijeka?

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mlijeka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u njemu nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 389
  • 32
  • 0

Ovčije mlijeko je izuzetno lijekovito. Bogato je proteinima, ali je i slabo zastupljeno u ishrani. Kod nas se češće koristi isključivo kao sirovina u proizvodnji sireva.

Zbog svog posebnog značaja u ishrani, posljednjih godina preporučuje se i od Svjetske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mlijeka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čovjeka.

Prema riječima Svjetlane Mičić, iz PSSRS, u poređenju sa kravljim, ima sličan sadržaj laktoze koji varira u zavisnosti od laktacije i zdravstvenog stanja vimena. 

"Na početku laktacije, udio je veći dok pri njenom kraju postepeno opada. One ovce čije je vime obolilo od mastitisa, imaju viši sadržaj laktoze tako da se taj parametar može uzeti i kao pokazatelj zdravlja vimena", objašnjava Mičić. Pored toga, rasa u velikoj mjeri utiče na količinu i kvalitet mlijeka. 

Najmliječnija rasa - istočnofrizijska ovca

Tako se istočnofrizijska ovca sa pravom naziva najmliječnijom rasom, zato što daje i preko 600 kilograma mlijeka u laktaciji. Naše domaće rase daju znatno manje, tačnije, količina se kreće od 40 do 150 kg, ukazuje ovaj stručnjak. Najviša proizvodnja mlijeka postiže se u razdoblju od treće do četvrte sedmice laktacije, a onda se smanjuje.

Njihovo područje nastanka je istočna Frizija. Karakteristično za ovo podneblje je to što obiluje nizijskim predjelima pretvorenim u pašnjake sa visokom vlažnošću zraka te bujnom i bogatom pašom. Vime pomenute rase je dobro razvijeno, sa izraženim sisama i pogodno je za mašinsku mužu. 

"U laktaciji koja traje sedam mjeseci daje od 500 do 600 kilograma mlijeka i ubraja se u najmliječniju rasu ovaca u svijetu. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka je oko tri kilograma i visoke je plodnosti, odnosno, od 200 do 300 procenata", ukazuje ovaj stručnjak.

Travnička pramenka - dobra i za meso i za mlijeko

Riječ je o kombinovanoj rasi, koja je pogodna i za proizvodnju mlijeka i mesa. Nastala je u okolini Travnika, na padinama planine Vlašić, u centralnoj Bosni. Čvrste je tjelesne građe, sa dugom leđnom linijom i dugim repom. Ima čvrste i jake noge, sa dobro razvijenim papcima crne boje. Godišnje daje od dva do 2,5 kilograma vune. Laktacija traje 253 dana i za to vrijeme ovce proizvedu 137 kilograma mlijeka. Plodnost im se kreće od 120 do 140 posto.

Jedna od najstarijih rasa ovaca je cigaja. Srednje je velika, a uzgaja se u cilju proizvodnje mesa, vune i mlijeka. Životinje su bezroge, iako se, naročito kod ovnova, mogu naći tamni, spiralni rogovi. Tjelesna masa im se kreće od 60 do 80kg, a kod ovnova od 80 do 120kg.

Kako kaže Mičić, prosječna godišnja masa vune koju cigaja daje iznosi od tri do pet kilograma. Plodnost joj je od 110 do 160 procenata, a porođajna masa janjadi oko četiri kilograma. Mliječnost je dobra i u laktaciji od 180 dana daju od 50 do 150 kilograma mlijeka.

Ovčije mlijeko zdravije, ali ipak slabo zastupljeno u ljudskoj ishrani

Podsjetimo, smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mlijeka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u njemu nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Ovčije mlijeko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale bjelančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.


Tagovi

Ovčije mlijeko Svjetlana Mičić Sadržaj laktoze Kvalitet mlijeka Najstarija rasa ovaca Kazein


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.