Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Valais ovca
  • 09.06.2018. 18:00

Ovca sa crnom glavom nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Valiska ovca se uzgaja zbog vune i mesa, ali ih zbog njihove naravi mnogi smatraju kućnim ljubimcima.

Foto: Valais blacknose sheep society
  • 2.090
  • 89
  • 0

Valiska ovca ili vale ovca jedna je od onih na koju ne možete biti ravnodušni - nekima su simpatične, a neki ih se plaše. One imaju potpuno crnu glavu, a i muška i ženska grla imaju uvijene rogove. Veoma ih je teško razlikovati. Ovnovi nemaju rep, dok se kod ovaca javljaju. Vuna je bijela i ravnomjerno pokriva cijelo tijelo. Dolaze iz jugozapadne Švicarske, pa im oštra klima na visokim planinama najviše i odgovara. Smatra se da ih je trenutno više od 13.000. 

Ovce snažne konstitucije i lijepe vune

Odrasli ovnovi teže od 80 kg do 125 kg, a visoki su između 75 cm i 83 cm. Ovce su teške između 70 kg i 90 kg, sa visinom između 72 cm i 78 cm. Imaju kratak, mišićav vrat, široko čelo i usta, srednje uši i rimski nos. Grudi su široke, a prednje noge široko postavljene. To su jake životinje, snažne konstitucije i veoma izdržljive. Vuna dostiže dužinu od 10 cm, za što joj je potrebno pet do šest mjeseci. Ovce je potrebno šišati dva puta godišnje. Daju u prosjeku 1,6 jagnje godišnje. 

Ovce
Valiske ovce su jake životinje, snažne kontitucije i veoma izdržljive

Uzgajaju ih i kao kućne ljubimce

Ova pasmina se prvi put spominje u XV. vijeku, ali je tek 1963. prepoznata kao zasebna pasmina. Uzgajaju se zbog vune i mesa. Valiske ovce su mirne prirode i prijateljski nastrojene. Vole se maziti, a moguće ih je i dresirati. Zbog ovih osobina mnogi ih uzgajaju i kao ljubimce.  Ove godine, od 24. do 25. augusta održava se takmičenje za najljepšu vale ovcu i to u Velikoj Britaniji, gdje postoji i udruženje, koje teži da ova pasmina bude zastupljenija na njihovom teritoriju. Osnovani su 2015. godine. 

Izvor: Wikipedia, Valais blacknose sheep society


Tagovi

Valiska ovca Vale ovca Švicarska Ovce crne glave Valais


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]