Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovca jednorog
  • 15.04.2019. 19:00

Ovca jednorog izbjegla ražanj: Čeka ju Hollywood?

U Australiji je otkrivena jednorog ovca. Ovu jedinstvenu ovcu kojoj je jedan rog zakržljao, a drugi raste na sred glave, njezin je vlasnik prodao Michaelu Fosteru, južnoaustralskom agentu za stoku. Odluka je pala nakon dva kartona piva.

Foto: Pixabay/vargazs
  • 315
  • 23
  • 0

Jednorog kao mitsko biće posljednjih je godina čest motiv u pop kulturi - na odjeći ga nose i odrasli i djeca, glavni je lik crtića i filmova ili tema rođendanskih zabava. 

Jednorozi postoje samo u ljudskoj mašti, ali je zato u Australiji otkrivena jednorog ovca! Ovu jedinstvenu ovcu kojoj je jedan rog zakržljao, a drugi raste na sred glave, njezin je vlasnik prodao Michaelu Fosteru, južnoaustralskom agentu za stoku. Nije se dao puno nagovarati, odluka je pala nakon dva kartona piva. 

Ovca je brzo dobila i ime. Zove se Joey i navodno je bila predodređena za ražanj. 

"Kada sam ju ugledao, prvo sam pomislio da se radi o šali, ali sam onda shvatio da izgleda kao jednorog. Koliko znam, ona je jedina takva u Australiji", izjavio je Foster za 7 News otkrivši kako je ovca postala poznata. 

"Normalno trči s drugim ovcama, ali je smiješno vidjeti kako joj se taj jedan rog ističe", komentira Foster koji ima velike planove s ovcom Joey. 

Joey the jednorog (Foto: Facebook/Emily Brown)

"Vodit ćemo ju na predstave i natjecanja. Tko zna gdje ćemo završiti, možda u Hollywoodu", veliki su snovi agenta Fostera.

A Joey, on vjerojatno samo sanja o sočnoj travi, dobrom ovčjem društvu i dugom životu. Nešto između ražnja i Hollywooda. 

Podsjetimo, u životinjskom se svijetu svašta može naći pa je tako prije četiri godine uzgajivač koza i ovaca, irski stočar Paddy Murphy primjetio novog stanara svoje farme. Bila je to "kovca" (geep) rijetke genetske kombinacije ovce i koze. 

Križanac između koze i ovce - "kovca"

Nakon što se jedna od njegovih ovaca ojagnjila, primjetio je da je jagnje crno, a majka mu je bila bijela. To je Murphyja potaklo na razmišljanje da se u priču umiješao jarac. Križanac se kretao brže od ostalih janjaca, zahvaljujući dugim i tankim nogama. Isto tako, imao je rogove na glavi kao koza.

I tako se sve posložilo. Murphyju je i genetika potvrdila sumnje da je mali crni zamotuljak sreće zapravo križanac ovce i koze.


Tagovi

Ovca jednorog Jednorog Joey Michael Foster


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.