Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Animalni otpad
  • 30.08.2017. 11:00

Otpad zaklanih životinja na deponijama prijeti zarazom

U Unsko-sanskom kantonu zatečeno je katastrofalno stanje na deponiji "Meždre" u blizini Bosanske Krupe te u mjestu Dolovi, na području Velike Kladuše.

Foto: Pixabay/Pezibear
  • 336
  • 17
  • 0

Otpad animalnog porijekla često završava u prirodi, nezakopan ili u vodotocima rijeka. Ovako nepropisno odložen predstavlja opasnost za okolno stanovništvo. Ove pojave nije pošteđen niti jedan dio BiH pa smo ljetos bili svjedoci slučaja gdje je nadomak Visokog pronađen velik broj otpada od zaklanih životinja.

Ostatke zaklanih krava i ovaca bacaju u potok

Ovoga puta problem se pojavio u Unsko-sanskom kantonu, a čemu je, čini se, uzrok i približavanje velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, kada se povećavaju promet i potrošnja mesa, potvrdila je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK, navode nezavisne.

Zatečeno je katastrofalno stanje

Mahumut Jukić, šef inspekcijske uprave kaže kako je na poziv mještana koji žive u blizini gradske deponije "Meždre", u blizini Bosanske Krupe, obavljena inspekcija te zatečeno katastrofalno stanje.

"Evidentirali smo veliki broj animalnih ostataka, iznutrica zaklanih životinja, pa čak i cijelih životinja koje su jednostavno bačene na deponiju. Ti ostaci se nalaze na površini, znači nisu zatrpani zemljom niti neškodljivo uklonjeni, zbog čega prijeti opasnost od pojave i prenošenja zaraze", istakao je Jukić.

Inače, deponija "Meždre" je centralno dolagalište otpada za Bosansku Krupu, Cazin i Bužim, a njome upravljaju komunalna preduzeća iz tih gradova.

Odlagalište je zakonom predviđeno, ali ne postoji

"Ono što treba istaći je da na ovom mjestu ne postoji posebno predviđeno odlagalište za animalni otpad, iako je to zakonom predviđeno. Takav otpad se mora zakopavati uz propisane higijensko-sanitarne mjere", istakao je Jukić dodavši kako animalni otpad na ovom mjestu odlažu nesavjesni građani, ali i komunalna preduzeća koja upravljaju deponijom.

Sedin Šišić, direktor preduzeća "Čistoća" iz Cazina, priznao je kako je ovo preduzeće preuzelo brigu o animalnom otpadu i njegovom odlaganju.

Najkritičnije u mjestu Dolovi

"Na nas je vršen pritisak da se bavimo tim problemom, s obzirom na to da ne postoje kafilerije niti drugi načini kako da se riješi pitanje odlaganja i upravljanja animalnim otpadom", istakao je Šišić.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove o zatečenom stanju na deponiji "Meždre" obavijestila je Federalnu upravu za inspekcijske poslove, čija je to nadležnost.

Jukić je potvrdio kako je tokom proteklih nekoliko sedmica evidentirano i nekoliko divljih deponija u USK na koje se odlaže animalni otpad. Najkritičnija situacija je u mjestu Dolovi, na području Velike Kladuše, gdje je na nekadašnjoj farmi "Agrokomerca" zatečen veliki broj životinjskih ostataka, kao i leševa ubijenih pasa.

Iz Kantonalne inspekcije USK upozorili su vlasnike deponija da su dužni organizirati cjelodnevni nadzor i kontrolu odlaganja smeća.

Foto: Pixabay/Pezibear


Tagovi

Animalni otpad Otpad zaklanih životinja Deponija Meždra Dolovi Bosanska Krupa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.