Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 03.06.2017. 12:00

Otkup mlijeka je povećan, a ne smanjen

Nepotpuni podaci stvaraju zabludu o uticaju primjene adaptiranog SSP-a na mljekarsku industriju.

Foto: Pixabay/moritz
  • 465
  • 25
  • 0

U periodu od januara do aprila ove, 2017. godine, količina prikupljenog kravljeg mlijeka veća je za 6,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, zvanični su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Takođe, tokom tog perioda, u odnosu na isti prošle godine, zabilježeno je povećanje proizvodnje maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 73,0 posto, kravljeg sira za 23,7 posto i mlijeka za piće za 11,0 posto, kao i smanjenje proizvodnje pavlake za 2,7 posto i fermentisanih mliječnih proizvoda za tri posto, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Neozbiljne "analize i komentari"

Srna je objavila da su mljekare u aprilu u Republici Srpskoj otkupile za 0,8 odsto manje mlijeka nego u martu ove godine, pozivajući se na Republički zavod za statistiku, što je podatak koji je tačan, ali koji je prezentovan javnosti bez gore navedenih pokazatelja koji se odnose na ukupnu proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda u prva četiri mjeseca 2017. godine u odnosu na isti period ove godine, koji govore o evidentnom i značajnom povećanju proizvodnje.

Resorno ministarstvo ističe da se ovakvim prezentovanjem podataka Republičkog zavoda za statistiku u javnosti stvara zabluda o uticaju primjene adaptiranog SSP-a na mljekarsku industriju, te da u tom smislu neozbiljno djeluju "analize i komentari" ovakvih selektivno uzetih podataka.

Povećanje u aprilu

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore i da su ukupne količine kravljeg mlijeka prikupljene od strane mljekara tokom aprila 2017. godine veće su za 9,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji mjesečni prosjek.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, količine prikupljenog kravljeg mlijeka tokom aprila 2017. godine veće su za 11,6 odsto.
Tokom aprila tekuće godine, u odnosu na mjesečni prosjek ostvaren tokom prošle godine, zabilježeno je povećanje proizvodnje mlijeka za piće za 40,4 odsto i kravljeg sira za 21,5 odsto. U istom periodu smanjena je proizvodnja pavlake za 0,1 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda za 4,8 odsto i maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 12,8 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine, tokom aprila 2017. godine, povećana je proizvodnja maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 44,3%, kravljeg sira za 21,2% i mlijeka za piće za 20,6%, dok je istovremeno proizvodnja pavlake manja za 0,4% i fermentisanih mliječnih proizvoda za 5,1%.

Foto: Pixabay/moritz320


Tagovi

Mljekarstvo Republički zavod za statistiku Kravlji sir Maslac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.