Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parazit peradi
  • 27.11.2023. 18:00

Otkriven novi način za suzbijanje tekuti - bez hemikalija

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o peradi u Njemačkoj. O čemu je riječ?

Foto: Depositphotos/civic_dm
  • 224
  • 35
  • 0

U procesu patentiranja je novo sredstvo bez hemikalija protiv crvene kokošje grinje (tekuti), izvještava Gefluegelnews. Rezultat je to istraživanja Univerziteta veterinarske medicine u Hannoveru.

Dosadna štetočina

Svaki uzgajivač kokoški zna da se ove grinje veoma često javljaju, a zbog brzog razmnožavanja vrlo brzo dolazi do njihovog velikog broja. Na napadnutim životinjama se hrane, sisaju krv, izazivaju svrab, nervozu, manju nosivost, lošiji prirast.

Veoma teško se suzbija, jer u pukotinama objekta može da preživi bez hrane i do devet mjeseci. Cilj je da se populacija zadrži na malom broju. Problem je što brzo razvija otpornost na akaricide

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o peradi u Celleu, Njemačka. Vanessa Rüster sa Hanoverskog univerziteta za veterinarsku medicinu (TiHo) doktorirala je na novom sredstvu za kojega kaže da ne zahtijeva nikakve hemikalije, što znači da nema rizika od rezistencije.

Spas iz medicine

Riječ je o plazmi hladnog atmosferskog pritiska, koja se primjenjuje prvenstveno u medicini za zacjeljivanje rana i dekontaminaciju hirurških instrumenata. Sada je našla primjenu protiv crvenih grinja u peradarnicima. Struja teče između gornje i uzemljene elektrode, a grinja mora biti između elektroda da bi bila ubijena.

Rüster je istraživala koliko dugo moraju biti izložene, koju količinu električne energije treba isporučiti i da li postoje razlike u pojedinačnim fazama razvoja grinja. Zaključila je da je postupak veoma efikasan za sve razvojne faze štetočine.

Trenutno je u procesu patentiranja što uključuje razvijanje uređaja, svojevrsne klopke koja će se koristiti u peradarniku. Trebalo bi da se može naknadno ugraditi u postojeće objekte i primijeniti u slučaju kada su životinje prisutne, a da ne dolaze u kontakt sa strujom i da se ne razvija visoka temperatura. Očekuje se da će moguća primjena hladne plazme protiv drugih štetočina biti predstavljena sljedeće godine na svjetskom sajmu stočarstva u Hannoveru - EuroTier.


Tagovi

Paraziti peradi Kokošja grinja Kokošja tekut Crvena tekut Vanessa Rüster Hladna plazma Suzbijanje parazita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.