Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazne bolesti
  • 30.08.2016. 17:00

Otklonjena sumnja, u BiH nema bolesti kvrgave kože

Postojala je sumnja da se radi o bolesti kvrgave kože na području Gacka dok je bolest plavog jezika ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 230
  • 11
  • 0

Zarazne bolesti "kvrgava koža" i "plavi jezik" su pod stalnom veterinarskom kontrolom i za sada nema širenja ovih bolesti na području Republike Srpske, zaključeno je na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prof.dr Stevo Mirjanić organizovao danas sa predstavnicima više republičkih organa i institucija.

Kako se navodi na stranici Vlade RS, na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove, JU Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", Poljoprivrednog instituta RS i resornog Ministarstva, zaključeno je da je bolest "plavog jezika" ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, da se radi o malom broju oboljelih životinja i da bolest nije eskalirala.

Još se čeka izvještaj ruskih inspektora

Svi republički organi i institucije su u svakodnevnom kontaktu i preduzete su mjere da se ova bolest ne širi. Kada je u pitanju "kvrgava koža", postojala je samo jedna sumnja da se radi o ovoj bolesti na području Gacka, ali je i ta sumnja, nakon nalaza iz Instituta "Dr Vaso Butozan", otklonjena.

Na sastanku je razgovarano i o nedavnoj kontroli ruskih fitosanitarnih inspektora u BiH. Konstatovano je da institucije Republike Srpske još uvijek nisu dobile zvanični izvještaj ruske inspekcije, te da će po prijemu konkretnih primjedbi, adekvatno i brzo reagovati.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Zarazne bolesti Kvrgava koža Plavi jezik Goveda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.