• Uzgoj brojlera
  • 03.10.2019. 13:30

Okrutan uzgoj pilića za poznati britanski lanac brze hrane

Noge preslabe da bi nosile tijelo koje je kilažu potrebnu za klanje dostiglo u samo pet tjedana, natrpanost pilića u hali, paraliza nogu, bacanje još živih pilića na hrpu među uginule, ugibanje, a onda i kanibalizam - samo su kratke crte onoga što se događa na ovakvim farmama.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 900
  • 74
  • 0

Aktivisti koji se bore za prava životinja sve češće posežu za tajnim snimanjem uzgoja životinja na farmama, posebno onih koje se uzgajaju za poznate brendove. Jedan od takvih brendova je lanac restorana brze hrane - Nando u Velikoj Britaniji. 

Tajne snimke nastale su na tri farme brojlera u Engleskoj gdje se vidi sva okrutnost koje životinje prolaze tijekom tovljenja. Noge preslabe da bi nosile tijelo koje je kilažu potrebnu za klanje dostiglo u samo pet tjedana, natrpanost pilića u hali, paraliza nogu, bacanje još živih pilića na hrpu među uginule, ugibanje, a onda i kanibalizam - samo su kratke crte onoga što se događa na ovakvim farmama. 

Nezakonito krše "Red Tractor" standard

Oni koji se bave intenzivnim uzgojem brojlera, znaju da to većinom i biva tako. No, osim što aktivisti žele pobuditi empatiju kod konzumenata piletine, ove tajne snimke ukazuju na nešto što se niti na jednoj farmi ne bi smjelo dogoditi, a to je bacanje uginulih pilića na hrpu, među zdrave piliće. 

Istražitelji ovoga slučaja kažu kako se ovakvim tretiranje nezakonito krši "Red Tractor" standard, organizacije Assured Food Standards koja promiče i regulira kvalitetu hrane u Engleskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu, a jamči kupcima da se uzgajivač dobro brine o životinjama. 

Lanac fast food restorana Nando pokrenuo je istragu u farmama u kojima su nastale tajne snimke, piše Independent.  

Organizacija za zaštitu životinja, Animal equality, naglašava kako se pilići uzgajani na ovim farmama ne mogu dići na noge što je znak koštanih i zglobnih poremećaja uzrokovanih iznimno brzim povećanjem tjelesne težine, što utječe i oštećenje kralježnice te uzrokuje paralizu. Ističu kako je intenzivan uzgoj pilića vjerojatno isti i na svim drugim farmama. 

Nando: Iznimno smo šokirani

Ian Woodhurst iz organizacije Svjetska zaštita životinja smatra kako je važno da kupci vide istinu o pilićima koje jedu. Ova organizacija smatra kako Nando treba u svojoj pripremi hrane prestati koristiti brzorastuće pasmine pilića koji u kratkom životnom vijeku pretrpe u nepotrebnoj boli. 

Istraživanje ove grupe pokazalo je da 38 % Nandoovih kupaca vjeruje da lanac visoko drži do dobrobiti pilića od svih drugih brendova. Glasnogovornica ovoga lanca hrane rekla je da vrlo ozbiljno doživljavaju dobrobit životinja. "Iznimno sm šokirani ovim snimkama i započeli smo potpunu istragu s dobavljačem kako bismo otkrili što se dogodili i osigurali da se više ne ponovi", obećala je glasnogovornica u ime Nandoa. 

Podsjetimo, ovo je drugi slučaj snimljene okrutnosti prema uzgajanim životinjama, a da se tiče velikog brenda. Ljetos je američka organizacija za zaštitu životinja Animal Recovery Mission objavila video neviđene okrutnosti nad teladi na jednoj farmi u američkoj saveznoj državi Indiana, a koja mlijekom opskrbljuje korporaciju Coca-Cola.

Raskrinkani: Okrutno mučili telad na farmi koja proizvodi mlijeko za veliku korporaciju

Radnici su snimljeni kako telad udaraju po glavi, tijelu, guraju ih, bacaju u kamion, neka su telad izbodena i pretučena čeličnim šipkama, udarana su usta i glavu tvrdim plastičnim bocama za hranjenje, spaljuju im glave, podvrgavaju ekstremnim temperaturama, neadekvatno ih hrane i uskraćuju veterinarsku pomoć. 

Video sa farme blojera pogledajte ispod teksta. 


Tagovi

Uzgoj brojelra Okrutnost nad životinjama Uzgoj pilića Nandu Brza hrana Piletina


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.