Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 15.01.2023. 15:00

Ogrlica za stoku koja upozorava na napad, ali i tjera vukove?

Inovativna ogrlica radi kao GPS i uređaj za praćenje, ali i upozorava farmera na promjenu ponašanja životinja te aktivira LED diode i zvukove koji tjeraju vukove

Foto: Depositphotos/ClaraBastian (ilustracija)
  • 89
  • 22
  • 0

Napadi vukova svake godine uzrokuju milionske štete u španskom stočarstvu, posebno u udaljenim planinskim područjima. Stočari u ekstenzivnom uzgoju traže rješenja kako bi njihove životinje bile sigurne. 

Jedno od njih bi mogla biti i ogrlica koja bi poljoprivrednicima omogućila nadzor nad stokom i njen dodatak koji je za sada prototip, a mogao bi pomoći u otkrivanju i sprječavanju napada vukova, piše na svojim stranicama Evropsko partnerstvo za inovacije u poljoprivredi (EIP-AGRI).  

Sedam farmi u Madridu, Castilli y Leónu i Galiciji, koje su često bile izložene napadima vukova, testiralo je inovativnu ogrlicu koja radi kao GPS uređaj za praćenje. Također su testirali i drugi sistem koji šalje upozorenje na mobilni telefon farmera kada se ponašanje životinje, njihova temperatura ili otkucaji srca promijene što može ukazivati na napad.

Tjera predatore

"Budući da naše životinje pasu u planinama, može proći previše vremena dok ne reagiramo. Zato smo isprobali opciju aktiviranja LED dioda ili zvukova koji mogu otjerati vukove, a da ne uznemire stoku. Najbolje rezultate je pokazao zvuk laveža pasa mastifa, ali potrebna su nam daljnja istraživanja kako bismo prototip pretvorili u tržišni proizvod", izjavila je voditeljica projekta Paula Sánchez

Tehnologiju GPS nadzora dobro je prihvatilo više od 800 poljoprivrednika, uključujući mnoge mlade stočare. Oni su prisustvovali informativnim sastancima i testirali ogrlicu kako bi bolje upravljali stokom na ispaši. Jer, kako kažu inovatori, informacije o tome gdje se životinje nalaze i gdje radije pasu, štede vrijeme, omogućuju bolje korištenje pašnjaka i poboljšavaju produktivnost.

Na ovom je projektu radila operativna grupa GELOB u suradnji sa Sindikatom malih farmera i uzgajivača stoke (UPA), Sveučilištem Rey Juan Carlos u Madridu, tehnološkom tvrtkom Digitanimal i drugim stručnjacima. 


Tagovi

Napad vuka Ekstenzivno stočarstvo Španjolska Ogrlica za stoku Tjeranje vukova Inovacija GPS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.