Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 07.08.2022. 18:00

Odobrena prva mobilna klaonica za perad u EU

Dnevni kapcitet je do 600 brojlera, a mogu se klati koke nosilje, guske, patke i ćurke.

Foto: Depositphotos/krot44 (ilustracija)
  • 113
  • 14
  • 0

Organska farma u njemačkom okrugu Odenwald, savezna država Hesse, dobila je prvo odobrenje Evropske unije za mobilnu klaonicu od regionalnog vijeća Darmstadta, prenosi Topagrar.

"Mobilnim klanjem izbjegavamo transport životinja, a ovo je pionirski posao", rekao je državni sekretar za poljoprivredu Oliver Conz. Ona omogućava farmama da direktno prodaju meso, ali i da ga prerađuju u proizvode koje mogu bolje plasirati na tržištu.

U decembru 2021. godine Hessen je uredbom regulisao uslove pod kojim klaonica peradi može raditi u većem obimu u skladu s higijenskim standardima Evropske unije. Time je započeo pilot projekat koji pomno prate mnoge države. 

Odobreni objekat dug je 8 metara (Foto: Depositphotos/Bork)

Sada je odobren objekat dug 8 m, koji ima integrisanu hladnjaču i dnevni kapacitet klanja direktno na farmi do 600 brojlera ili koka nosilja, do 250 gusaka ili patki, odnosno 25 ćurki.

Conz je naveo da je mobilno klanje posebno važno za podršku uzgoju primjerenom vrsti u mobilnim štandovima i manjim farmama peradi u slobodnom uzgoju kako bi oni mogli prodavati svoju perad.

Trajanje odobrenja rada je ograničeno na tri mjeseca. Regionalno vijeće Darmstanda će odlučiti o njegovom eventualnom produženju poslije inspekcije tokom rada klaonice.


Tagovi

Mobilna klaonica Klaonica za perad Klanje peradi Klaonica brojlera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.