Dženana Ćosić Ajanović, koja do prije nekoliko godina nije mogla ni zamisliti da se bavi stočarstvom, danas pravi sireve i maslac ekstra kvalitete!
Ako do sada niste čuli za domaći maslac od kozjeg mlijeka, onda je vrijeme da saznate da se on proizvodi i u Bosni i Hercegovini i to u Varešu. Na 1.200 metara nadmorske visine smješteno je selo Planinica i u njemu Farma "Ajanović".
Vlasnica je Dženana Ćosić Ajanović, koja do prije nekoliko godina nije mogla ni zamisliti da se bavi stočarstvom, a kamoli da će praviti proizvode ekstra kvalitete, jer s poljoprivrednom proizvodnjom ni ona ni suprug nisu imali nikakvog dodira.
"Daj Bože da smo išta naslijedili. Meni da je neko rekao da ću se ovim baviti, rekla bih da je lud. Pojma nismo imali, sasvim slučajno smo krenuli u posao", kaže nam Dženana koja je inače iz Sarajeva, a u potrazi za mirnijom životom van grada, svoje gnijezdo svili su u vareškom selu.
Htjeli su, priča nam, baviti se nečim od čega mogu solidno živjeti. Tako u zakup uzimaju planinarski dom Javorje, napuštaju poslove i počinju se baviti turizmom. Na imanje se s godinama uselilo i 60 ovaca, krava, konj, patke, cuke, mace... te ono postaje redovna destinacija za skaute iz raznih zemalja.
Shvatili su Ajanovići da je vrag odnio šalu, pa u odlučuju kupiti komad zemlje u selu i tu se skućiti. Od komšije odmah za domaćinstvo pazare i kozu Tašu.
"Naši prijatelji, skauti iz Italije, inspirisani time što radimo, ponudili su mu da dođem kod njih jer njihovi prijatelji imaju koze i proizvode sir. Otišla sam na 10-tak dana i naučila osnovu izrade sireva. Kada se nauči ta srž onda se može imrovizovati", kaže naša sagovornica kojoj je mlijeko danas inspiracija.
Prodali su ovce i počeli nabavljati koze. Proširivanje stada je trajalo nekoliko godina, a onda je registrovala obrt i počela praviti sireve na svoj način. U ponudi danas ima 10-tak sireva koje izrađuje sa biljnim začinima, ali i maslac koji je na nedavnom ocjenjivanju u Federalnom agromediteranskom zavodu dobio zlatnu medalju.
"Znala sam kako se pravi maslac od kravljeg mlijeka, pa sam probala može li od kozjeg. Kod nas je kvalitetna ispaša, samim time i mlijeko, dosta je masno. I uspjela sam. Pravim ga odavno i znala sam da do sada nisu ocjenjivali, a meni je prvenstveno bila važna bakteriološka analiza. Njima se to toliko svidjelo i prošao je svu kvalifikaciju koju zahtijeva zlato", navodi Dženana koja svake godine osmisli i neki novi sir pa su u ponudi mazivi krem sir, dimljeni, trapist gricko, mladi sirevi, tvrdi...
Stado sada broji 68 koza, sanskih, alpskih i miješanih, jer kako kaže vlasnica, nisu baš sve "markirane". Zahvalna je FAZ-u koji je omogućio da i mali proizvođači dobiju “crno na bijelo” da imaju taj kvalitet, jer od drugih institucija nema toliko podrške i sve se mora debelo platiti.
U Dženaninom stadu, svaka koza ima svoje ime i dobije ga spontano. Miranda, Skočka, Hanka koja voli da priča i pjeva, samo su neke od njih, s kojima se rado druže i posjetioci. Inače, ovdje nema prenoćišta, ali je moguć dnevni boravak pa i ručak na imanju po narudžbi.
"Dolaze posjetioci sa svih strana, pogotovo dijaspora i naši prijatelji. Dođu i oni koji žele da kupe proizvode ili ručak na farmi", kaže i dodaje da starijim kupcima u okolini, koji nisu u mogućnosti da ih posjete, proizvode dostavlja na adresu.
Inače, sirevi se mogu kupiti i u samoposluzi u Varešu te na sarajevskoj pijaci Markale, a informisati se možete i preko Facebook stranice Farme "Ajanović".
Fotoprilog
Tagovi
Autorica