Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Veterinarski institut
 • 27.06.2022. 13:30

Od jula poskupljuje analiza sirovog mlijeka

Poskupljenje pravdaju povišenim cijenama hemikalija potrebnih za analizu mlijeka. Uzimanje uzoraka od proizvođača vrši se dvaput mjesečno

Foto: Depositphotos/Passakorn211
 • 344
 • 147
 • 0

Veterinarski institut Republike Srspke "Dr Vaso Butozan" saopćio je da će ova javna ustanova izvršiti povećanje cijene analize sirovog mlijeka na 10,40 KM bez PDV-a. Dosadašnja cijena bila je 9,36 KM, te su mjesečno za dvije obavezne analize, proizvođači izdvajali 18,72 KM. Nova cijena primjenjivat će se od petka, 1. jula ove godine.

"Cijena koštanja naše usluge nije mijenjana od aprila 2012. godine, uz činjenicu da se broj uzoraka smanjivao iz godine u godinu", naveli su iz Instituta u svojoj obavijesti. 

Poskupljenje pravdaju povišenim cijenama hemikalija potrebnih za analizu mlijeka. Kako pojašnjavaju, samo u prvom kvartalu one su porasle za 30 posto. Istovremeno su rasle i cijene neophodnih materijala i rezervnih dijelova za servisiranje opreme. 

"Posebno težak cjenovni udar nastao je poskupljenjem nafte i naftnih derivata za preko 100 posto, uz napomenu da naši uzorkovači svakodnevno preuzimaju uzorke mlijeka od kontrolnih asistenata na terenu", naglašeno je u saopćenju

Imajući u vidu ekonomski položaj samih proizvođača, kako dodaju, naveli su samo osnovne pokazatelje koji su doveli do potrebe minimalnog povećanja cijene ove usluge u prvom ciklusu. Ističu da urađena korekcija već sada nije ekonomski rentabilna, već samo pokušaj opstanka njihovog sistema. 

Prema Pravilniku o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka RS, uzimanje uzoraka obavlja se svaki mjesec na otkupnim mjestima, najmanje dva puta od svakog proizvođača pojedinačno:

 • dva za utvrđivanje sadržaja mliječne masti,
 • dva za utvrđivanje sadržaja proteina,
 • dva za utvrđivanje ukupnog broja mikroorganizama,
 • jedan za utvrđivanje broja somatskih ćelija,
 • dva za utvrđivanje tačke mržnjenja i
 • jedan za utvrđivanje pojave rezidua.

Tagovi

Analiza mlijeka Sirovo mlijeko Rast cijena Poljoprivrednici Veterinarski institut


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

IMA LI VISOKO PIRAMIDE ILI NE? Danas sam napravila mali izlet u Arheološki park Ravne.Nekada je to bilo obližnje izletište na koje su rado išli Visočani.Po kategorizaciji parkova je to bila park-šuma i bila u programu održavanja kao i grads... Više [+]