Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje peradi
  • 03.06.2023. 18:00

Očekuju ih kazne ako hvataju piliće za noge - nova pravila u Nizozemskoj

Predviđen je period prilagođavanja i obuke, a sve u cilju zaštite dobrobiti peradi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 241
  • 34
  • 0

Pred nizozemskim peradarima je još jedan izazov. Peradarske farme moraju prilagoditi svoje poslovanje najkasnije do 15. kolovoza 2024. kako se pilići više ne bi hvatali za noge, izvještava Nieuweoogst.

Inspekcije kreću već ove godine

Upravni sud u Roterdamu je 24. novembra 2022. presudio da je hvatanje peradi za noge zabranjeno prema evropskoj uredbi. Nizozemska uprava za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda NVWA mora sprovesti sudsku odluku. U slučaju da se utvrdi prekršaj tokom budućih inspekcija u 2023. i prvoj polovini 2024. godine, bit će izrečena ekvivalentna naredba koja podliježe periodičnom plaćanju kazne s datumom završetka 15. avgusta 2024. godine.

Period prilagođavanja i obuke

Navedeni termin nudi sektoru mogućnost da prilagodi ulov peradi i da obuči timove za hvatanje, kako bi se zajamčila dobrobit životinja. Mogućnost prilagođavanja poslovne prakse mora se dati i ostalim učesnicima u lancu ovog sektora. Navodi se da povrede mogu nastati i kod pravilnog hvatanja, ako radnici koji hvataju životinje ne rade pažljivo i nemaju dovoljno znanja.

Žalba je sada uložena Trgovinskom i industrijskom žalbenom sudu Cbb koji će procijeniti da li je NVWA u pravu da preduzme radnje izvršenja i, ako jeste, da li nalog koji podliježe periodičnom plaćanju kazne vodi djelotvornom izvršenju. Piet Adema, ministar poljoprivrede, smatra da je period koji je NVWA odredio do avgusta 20224. predugačak, ali kaže da će sačekati žalbu prije nego što odgovori.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Nizozemska Peradarstvo Uzgajanje pilića Dobrobit životinja Hvatanje peradi Inspekcija Kazna Piet Adema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.