Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 26.09.2023. 18:00

Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

U državama članicama postepeno padaju cijene mlijeka, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme, upozorava Evropski odbor za mlijeko

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 367
  • 55
  • 0

Evropski odbor za mlijeko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka, izvještava Farmer.

Zatvaraju se farme

U državama članicama postepeno padaju cijene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom.

Porasla proizvodnja mlijeka u EU - a cijene?

"Usred smo krize. Vrijeme je za akciju!", uzbunu je podigao predsjednik EMB-a i danski mljekar, Kjartan Poulsen. Navodi da ne mogu prihvatiti da iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vrijeme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Bolja raspodjela marži

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.


Tagovi

Mlijeko Tržište mlijeka Cijene mlijeka Proizvođači mlijeka Muzne farme Evropski odbor za mlijeko Mliječne farme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong