Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj
  • 16.10.2014. 13:20

Obustavljena isplata poticaja ovčarima!

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, ovčarima Srednjebosanskog kantona ukinuti su poticaji. Oni tvrde neopravdano

Foto: depositphotos.net
  • 1.320
  • 76
  • 0

Uzgajivači ovaca Srednjebosanskog kantona razočarani su, ali i ljuti jer su im na temelju inspekcijskih nalaza Federalne uprave za inspekcijske poslove, obustavljene isplate poticaja. Navodi se naime, da inspektori na terenu nisu mogli utvrditi koliko je ovaca muzno, a koliko nije, a kao problem istaknuto je i nepostojanje ušnih kartica.

Cijeli ovaj problem ovčari su iznijeli na konferenciji za medije koja je ovim povodom organizirana u Sarajevu, a na kojoj su se prisutnima obratili predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo te oštećeni uzgajivači: Smail Sefer, Rusmir Islamovć te Ferid Melanović. Ovom prilikom uzgajivači su izrazili sumnju da je inspekcija ovo učinila namjerno, najboljim uzgajivačima, nositeljima brojnih priznanja.

Inspekcijski nadzor proveden je u posljednjih mjesec i pol dana i kako tvrde uzgajivači, utvrđene su nepravilnosti koje su neopravdane. Tako su nekima poticaji obustavljeni zbog nedostatka ušnih markica, iako uzgajivači tvrde da su sve ovce označene, no zbog loše kvalitete, markice često padaju. Riječ je velikim uzgajivačima koji imaju stada od 200 do 600 ovaca. Velika većina njih sada je, zbog neisplate poticaja, u problemima oko nabavke hrane za svoja grla, a neki razmišljaju i o prodaji dijela stada kako bi na taj način prehranili ostatak ovaca.

Ono što uzgajivači najviše zamjeraju je činjenica da, osim zapisnika inspektora, nisu dobili nikakav dokument o odluci da se poticaji ukinu pa sada nemaju ni osnovu za žalbu.

Foto: depositphotos.net; baronb


Tagovi

Ovčari Srednjebosanski kanton Poticaji Uzgajivači Nedžad Bićo Smail Sefer Rusmir Islamovć Ferid Melanović Inspekcijski nadzor Ušne markice Udruženje poljoprivrednika FBiH