Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmjena tehnologije
  • 04.12.2016. 15:00

Obogaćivanje mesa i jaja omega 3 masnim kiselinama

Stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, u susjednoj Hrvatskoj, ponudili su suradnju peradarima s područja Županije Posavske kako bi unaprijedili proizvodnju.

Foto: Bigstockphoto/format
  • 1.268
  • 61
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske organizirao je radni sastanak s poljoprivrednim proizvođačima - peradarima, u svezi prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednim proizvođačima u području proizvodnje kokošjih jaja i piletine odnosno obogaćivanje peradarskih proizvoda (jaja i mesa) funkcionalnim sastojcima.

Skupu su nazočili profesori Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u susjednoj Hrvatskoj (prof.dr.sc. Gordana Kralik i prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor regionalnog ureda za transfer tehnologije Tera Tehnopolis ). Imajući u vidu da je Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku u proteklih nekoliko godina razvilo nekoliko tehnologija obogaćivanja animalnih proizvoda (jaja i mesa) omega 3 masnim kiselinama, bila je to odlična prilika za edukaciju poljoprivrednika.

Podizanje konkurentnosti proizvodnje

"Ponudili smo suradnju u oblasti peradarstva zbog tradicije u uzgoju peradi ovoga područja. Nudimo mogućnosti obogaćivanja mesa i jaja peradi sa funkcionalnim sastojcima. Procijenili smo da je ovaj kraj zreo da primi nove tehnologije i da je ovaj teren spreman primiti neke naše nove rezultate istraživanja. Ovakav način proizvodnje peradarima otvara put u Europu jer takva proizvodnja ima licencu. Osim lokalnog značaja u podizanju konkurentnosti ove vrste proizvodnje, pravimo jedan novi iskorak prema zapadu", naglasila je prof. dr. Gordana Kralik.

Prof.dr.sc. Ivan Štefanić govorio je o tome kako u poslovnom smislu iskoristiti tehnologiju da bi se ostvarila konkurentska prednost u složenim uvjetima, sve strožim ekološkim propisima, sve težim etičkim normama u dobrobiti životinja a na tržištu koje je otvoreno globalnim utjecajima i prilično je zahtjevno.

"Zato je pri Sveučilištu u Osijeku osnovana posebna institucija pod imenom Tera Tehnopolis koja pomaže lokalnom gospodarstvu u usvajanju novih tehnologija i razvijanju globalne ekonomije. Došli smo u Orašje ponuditi takvu tehnologiju, a vi ćete morati možda mijenjati neke poslovne prakse. Mi smo u EU i mnogo toga smo naučili, a ako ste sa nama, to ćete učiti brže, bolje, učinkovitije, i prije svega jeftinije. Ovo se ne odnosi samo na peradarsku proizvodnju, zbog kojih smo danas došli, ta suradnja može biti i u drugim područjima", naglasio je nakon predavanja prof.dr. Štefanić, navodi se na stranicama Vlade Županije Posavske.

Foto: Bigstockphoto/format35


Tagovi

Suradnja Orašje Posavina Poljoprivredni fakultet Osijek Perad Kvaliteta jaja i piletine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.