Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrazac 2B
  • 14.03.2017. 16:00

Novi namet uništit će mljekarstvo!

Nedopustivo je da primoravaju mljekare da svaki dan izdvajaju sedam KM za obrazac, što na mjesečnom nivou iznosi oko 210 KM, ljute se mljekari.

Foto: Pixabay/stevepb
  • 2.989
  • 247
  • 0

Transport sirovog mlijeka od proizvođača do mljekare u Federaciji BiH mora pratiti i obrazac 2B, bez kojeg mljekare ne smiju primiti mlijeko od kooperanata, a plaćanje istog pada na teret mljekara, što ih je ogorčilo, pišu nezavisne.

"Dobili smo odluku o uvođenju obrasca 2B i pišemo primjedbu, jer je nedopustivo da primoravaju mljekare da svaki dan izdvajaju sedam KM za obrazac, što na mjesečnom nivou iznosi oko 210 KM'', rekao im je Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je nedavno tu novu uredbu za proizvođače mijeka. Navedenim obrascem potvrđuje se zdravstveno stanje proizvoda, odnosno da na mjestu porijekla nije utvrđena bolest.

Mlijeko jeftino, izdataka previše

Nove odluke, smatra, svakodnevno otežavaju ionako težak posao proizvođačima, a Udruženje će takođe uputiti primjedbu i na novi Pravilnik o podsticajima. S njim se slaže i Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, koji kaže da je ukupan sistem koji se odnosi na poljoprivrednike i mljekare loš i da ima i previše izdataka.

Federalni inspektor Damir Kahrimanović, pak, kaže da je zakonska obaveza da proizvodi životinjskog porijekla u trgovini moraju biti na propisan način označeni i praćeni propisanim veterinarskim sertifikatom ili potvrdom.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, rekao im je da ovakav obrazac za mljekare u Republici Srpskoj ne postoji, ali da ipak ima drugih obrazaca i niz nameta koji se stavljaju na teret mljekarima.

''Ovakva situacija i regulative mogu samo dovesti do propasti i gašenja proizvodnje kada su poljoprivredni proizvođači u pitanju'', kaže Maletić zaključujući da je za mljekare najveći problem ionako jeftino mlijeko, čija je otkupna cijena od 47 do 48 feninga.

Foto: Pixabay/stevepb


Tagovi

Mlijeko Uredba Obrazac 2B


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.