Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NEC Direktiva
  • 26.06.2015. 08:20

Nova pravila oko razine metana?

Smatra se da su upravo zemlje se velikom poljoprivrednom industrijom, kao što su Velika Britanija i Italija inzistirale na odbijanju prijedloga o smanjenju emisije metana

Foto: depositphotos.com/photography
  • 89
  • 5
  • 0

Poljoprivreda je u EU odgovorna za 40% emisije metana u atmosferu, a ovaj plin uglavnom proizvodi stoka. Metan ima kraći životni vijek, ali je mnogo snažniji staklenički plin od ugljikovog dioksida. U razdoblju od pet godina ispušta do 100 puta više topline u atmosferu nego ugljikov dioksid i čak 72 puta više u razdoblju od 20 godina. U atmosferi se pretvara u ozon, a kada se udahne, s vremenom oštećuje krvne žile i doprinosi bolestima srca.

Direktiva o gornjim granicama za onečišćujuće tvari (NEC direktiva) određuje limite za tvari koje se otpuštaju u zrak u svakoj od EU zemalja. U najnovijoj verziji direktive, koja trenutno prolazi kroz zakonodavni proces, Europska komisija po prvi je put odredila gornju granicu za plin metan.

Za sada bez dogovora

Radni dokument pripremljen uoči sastanka ministara okoliša postavlja zahtjeve za smanjenje emisije metana za 30% do 2030. godine. No, prije nego NEC Direktiva može postati dio EU zakonodavstva i Parlament i Vijeće moraju se zajednički složiti i ostvariti konsenzus.

Na prošlotjednom sastanku nacionalne vlade nisu bile suglasne granicama emisija metana utvrđenih sa ciljem borbe protiv klimatskih promjena i zaštite zdravlja ljudi i prijedlog je za sada odbijen. Julie Girling članica Odbora za zaštitu okoliša izjavila je za EurActiv da je nije iznenadio potez. "To je ono što zemlje članice pojedinačno govore već mjesecima", rekla je. EU Odbor za zaštitu okoliša će glasovati o prijedlogu 15. do 16. srpnja, a plenarno glasovanje moglo bi se održati već u rujnu 2015. godine.

Dvostruke obveze

Kako kažu, navedeni prijedlog nije prošao zbog "zabrinutosti oko mogućih preklapanja s obvezama vezanim za ciljeve za smanjenje emisije stakleničkih plinova". Kritičari NEC Direktive tvrde da granice predstavljaju "dvostruku regulaciju". Naime, EU "paket" o klimi i energiji do 2030. godine zahtijeva smanjenje stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

Smatra se da su upravo zemlje se velikom poljoprivrednom industrijom, kao što su Velika Britanija i Italija inzistirale na odbijanju ovoga prijedloga.

Dodatak Komisije o NEC Direktivi također ima za cilj smanjiti emisije amonijaka za 27% do 2030. Poljoprivreda je odgovoran za 95% emisija amonijaka, a u zemljama članicama postoji zabrinutost da će amonijak biti sljedeći na tapeti.

Foto: depositphotos.com/photography33


Tagovi

Metan Stočarstvo Europska unija Zaštita okoliša Emisija metana Amonijak Emisija amonijaka Europska komisija NEC Direktiva


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas