• Dobrobit svinja
  • 21.06.2020. 07:30

Nova pravila kod klanja svinja, šta predlaže Europska komisija?

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 393
  • 30
  • 0

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju. 

Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Europska komisija. Na temelju dobijenih rezultata predložila je mjere za sprječavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva

"Europska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružiti će naučnu osnovu za dalje ispitivanje“, rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Potreban opsežan pregled svinja i proces klanja

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identificirao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba. 

"Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane“, naglašava Hugas.

Kako će izgledati porcija ćevapa nakon uvođenja strategije Od farme do viljuške?

I kod ostalih domaćih životinja jednaki problemi

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi.  

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj. 

To nažalost nije jedini slučaj. Nedavno je Agroklub pisao i o okrutnosti koje stoka proživljava prilikom transporta.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.


Tagovi

Svinje Klanje Dobrobit EFSA Meso Europska komisija Mjere Dobrobit životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.